Uitbraak
Boek

Uitbraak ([2015])/ Jesper Wung-Sung, vertaald door Maaike Lahaise

Op een dag wordt er een metershoog hek om de school van Benjamin gezet. Er wordt geen verklaring gegeven. Een helikopter dropt eten en regenjassen. Bij nader inzien blijken de regenjassen lijkenzakken te zijn... Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Benjamin is leerling van een dorpsschool. Op een dag moet iedereen op school blijven. Niemand weet waarom, ook Benjamins vader die rector is niet. Er komt een metershoog hek om de school en daardoor zitten ze als spinnen in een brandende kachel. Ze kunnen geen kant op en een gewisse dood wacht. Vanuit een drone wordt iedereen in de gaten gehouden. Degene die probeert te vluchten, wordt doodgeschoten. Door een vreemde ziekte sterven leraren en scholieren. Als alle docenten zijn overleden, breekt complete anarchie uit. In de Deense pers wordt dit boek vergeleken met 'Lord of the flies'. De Deense schrijver heeft diverse prijzen gewonnen. De, soms korte, hoofdstukken zijn met Romeinse cijfers genummerd. Het laatste hoofdstuk LIV (54) betekent als letterwoord in het Deens 'leven'. De personages zijn goed beschreven en getypeerd. Benjamin is een soort waarnemer die beschrijft van hij ziet, voelt en denkt. Dit intrigerende verhaal beschrijft de psychologische mechanismen als alle regels en kaders verdwijnen en eindigt plotseling zonder uitleg of troost. Het is een aanwinst voor het Young Adult genre. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044824315 | 112 pagina's

Titel Uitbraak
Auteur Jesper Wung-Sung
Secundaire auteur Maaike Lahaise
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Clavis, [2015]
Overige gegevens 112 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaald uit het Deens - Uitgeversnaam op omslag: Clavis young adult - Vertaling van: Skolen. - København : Høst & Son, (c)2013
ISBN 9789044824315
PPN 384070434
Genre thriller - schoolverhaal
Thematrefwoord Ziekten ; Schoolleven
Taal Nederlands