Zes dagen
Boek

Zes dagen = [All involved] ([2015])/ Ryan Gattis, vertaling [uit het Engels]: Gerda Baardman

Tijdens een week van heftige rassenrellen in 1992 in Los Angeles, na de vrijspraak van de twee politieagenten die Rodney King molesteerden, maken rivaliserende gangs gebruik van de chaos om elkaar uit te moorden.

Recensie

Rauwe roman over rassenrellen en rivaliserende gangs in Los Angeles. Nog geen twee uur na de vrijspraak (29 april 1992) van de twee politieagenten die Rodney King molesteerden, breken rellen uit. Plunderaars trekken brandstichtend door de stad. Zes dagen lang krijgen politie en brandweer geen grip op de chaos in LA. Gangs maken hiervan gebruik om rivaliserende bendes aan te vallen. In een rusteloos tempo van wraak en weerwraak moorden ze elkaar uit als in een spel: doden is winnen; als je wordt afgeknald heb je verloren. Het verhaal heeft een spiraalstructuur: zeventien personages (mannelijke en vrouwelijke gangleden, een brandweerman, een verpleegster enz.) vertellen een deel van het verhaal, waarbij één gebeurtenis later terugkomt in het verhaal van een andere verteller. De straattaal, de diverse vertelstijlen, de drugseffecten en de expliciet beschreven liquidaties zorgen voor een filmische leeservaring die je menigmaal doet huiveren. Ryan Gattis interviewde tientallen mensen uit het veld en transformeerde geweldsdata tot een uitermate realistische literaire roman. De auteur publiceerde eerder o.a. 'Kung Fu High School' (2005), over geweld op een Amerikaanse high school (niet in het Nederlands vertaald).

Specificaties

Nederlands | 9789038800615 | 430 pagina's

Titel Zes dagen = [All involved]
Uniforme titel All involved
Auteur Ryan Gattis
Secundaire auteur Gerda Baardman
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nijgh en Van Ditmar, [2015]
Overige gegevens 430 pagina's - 23 cm
Annotatie De vierkante haken staan daadwerkelijk op de titelpagina - Vertaling van: All involved. - Londen : Picador, 2015
ISBN 9789038800615
PPN 391886975
Thematrefwoord Los Angeles ; Rellen ; Jeugdbenden ; Geweld
Taal Nederlands