De opstand van de massamens
Boek

De opstand van de massamens (2015)/ José Ortega y Gasset, ingeleid, vertaald [uit het Spaans] en geannoteerd door Diederik Boomsma ; met een nabeschouwing van Mario Vargas Llosa

Cultuurfilosofische analyse van de 'massamens', de 'gemiddelde mens' die een bedreiging vormt voor de toekomst van de westerse beschaving.

Aanwezigheid

Recensie

De schrijver en nobelprijswinnaar Albert Camus vond de filosoof José Ortega y Gasset (1883-1955) de beste Europese schrijver sinds Nietzsche. De lezer mag zelf oordelen of Camus gelijk heeft. Feit is dat deze nieuwe vertaling van het integrale hoofdwerk van de beroemde Spaanse filosoof - de tweede Nederlandse vertaling sinds die van Brouwer uit 1933 - een must is voor elke serieuze (cultuur)filosofie- of essayliefhebber. Oorspronkelijk verschenen als feuilleton in een Spaanse krant rond 1930, wordt beklemmend geanalyseerd hoe de Westerse beschaving is overgenomen door 'de massamens', dat is 'iedereen die zichzelf geen enkele specifiek goede of slechte waarde toekent, maar het gevoel heeft dat hij is "als ieder ander" en zich daar niet druk over maakt' (p. 70). Het is een griezelig herkenbare beschrijving van de huidige samenleving vol hoogopgeleide mensen, amorele grijze muizen die liefst niet willen uitblinken. Een vloeiende vertaling met een verhelderende inleiding en eindnoten, en met als bonus nog een aantal aanvullende, verdiepende teksten over onder andere democratie en pacifisme.

Specificaties

Nederlands | 9789047706861 | 272 pagina's

Titel De opstand van de massamens
Auteur Jose Ortega y Gasset
Secundaire auteur Diederik Boomsma ; Mario Vargas Llosa
Type materiaal Boek
Editie Eerste integrale Nederlandse editie;
Uitgave [Rotterdam] : Lemniscaat, 2015
Overige gegevens 272 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: La rebelión de las masas. - Madrid : Revista de Occidente, 1930
ISBN 9789047706861
PPN 383660149
Rubriekscode 157.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Massapsychologie