De heerschappij van de maskers
Boek

De heerschappij van de maskers ([2015])/ Sabaa Tahir, vertaald [uit het Engels] door Hanneke van Soest

Maskers onderdrukken de Geleerden. Laia is een Geleerde en wil haar gevangengenomen broer redden. Elias is een Masker die het oneens is met het regime. Hij wil ontsnappen, maar wordt gedwongen deel te nemen aan een beproeving. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Laia's familie behoort tot de Geleerden, een bevolkingsgroep die wordt onderdrukt door het Imperium. Laia gaat voor het verzet als slavin de commandant van de militaire academie Blackcliff bespioneren. In ruil voor informatie is haar hulp bij het bevrijden van haar gevangengenomen broer beloofd. De zoon van de commandant, Elias, is Masker, elitesoldaat. Hij walgt van het wrede regime en wil eraan ontsnappen. Laia noch Elias weten wie te vertrouwen is. Hoofdstukken van ik-vertellers Laia en Elias, in toegankelijke taal en vol dialogen, wisselen elkaar voortdurend af. Het dubbele perspectief laat goed de vage grens tussen dader en slachtoffer zien. Tahir heeft een overtuigende wereld geschapen waarin ze de thema's onderdrukking, het opkomen voor familie en de rol van liefde en vriendschap in een onbetrouwbare samenleving kan uitdiepen. Ze schuwt de beschrijving van geweld niet. De wat clichématig beschreven romantiek (twee driehoeksverhoudingen) is slim door het verhaal geweven. Het slot maakt ruim baan voor het geplande vervolg. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789024565924 | 463 pagina's

Titel De heerschappij van de maskers
Auteur Sabaa Tahir
Secundaire auteur Hanneke van Soest
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, [2015]
Overige gegevens 463 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Vertaling van: An ember in the ashes. - New York, New York : Razor Bill, an imprint of Penguin Random House, 2015
ISBN 9789024565924
PPN 393821668
Genre science-fiction
Thematrefwoord Overleven
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Vuur en as
Boek

Vuur en as (2021)

vol. b. 1
Uitgeleend
Sabaa Tahir