Op zoek naar Jeroen
Boek

Op zoek naar Jeroen Bosch in zijn schilderijen (2015)/ Paul van Loon, met beelden van Jeroen Bosch

Schrijver Paul van Loon (ik-figuur) belandt in de wereld van de kunstschilder Jeroen Bosch, waar vreemde en griezelige wezens hem achterna zitten. Kleurenillustraties naar het werk van de schilder. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Schrijver Paul van Loon, bekend van De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje, belandt via een put in een Andere Werkelijkheid (AW) die hij niet kent. Het is de AW van kunstschilder Jeroen (Hiëronymus) Bosch (1450-1516) die bekend werd door zijn fantasiewereld van wonderlijke en angstaanjagende creaturen. Van Loon beschrijft in dit (reis)verhaal in de ik-stijl de vreemde wezens die hij tegenkomt in deze wereld. Het leest als een soort droom die de schrijver beleeft en zoals in een droom is er geen sprake van logica. Dat maakt het voor de lezer moeilijk om in het verhaal te komen. Doel van deze 'vertelling' is een kennismaking met de wereld van Bosch. De schrijver, in zijn bekende outfit met zonnebril, is als silhouet in collage aanwezig in reproducties van gedeeltes van bekende schilderijen van Bosch, waar hij wordt vergezeld door twee 'Kopvoeters'. De tekst staat soms deels in een rustig deel van de illustraties. Herziene uitgave met o.a. nieuwe illustraties en omslag ter gelegenheid van het Jeroen Bosch-jaar in 2016. Eerder verschenen (2001) als 'De Andere Werkelijkheid van Jeroen Bosch'. Deze mooi verzorgde uitgave is als introductie op de kunstwerken van Jeroen Bosch goed in lesverband te gebruiken met kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789025868772 | 72 pagina's

Titel Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen
Auteur Paul van Loon
Secundaire auteur Jeroen Bosch
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Leopold, 2015
Overige gegevens 72 pagina's - gekleurde illustraties - 25 cm
Annotatie Deze publicatie is verschenen ter gelegenheid van het herdenkingsjaar Vijfhonderd jaar Jheronimus Bosch - Oorspronkelijke titel: De Andere Werkelijkheid van Jeroen Bosch. - Zwolle : Waanders ; Rotterdam : Kunsthal Rotterdam, (c)2001. - (Waanders kinder-kunstboek)
ISBN 9789025868772
PPN 394063295
Rubriekscode 736.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bosch, Hiëronymus
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Bosch