Mijn Russische geschiedenis
Boek

Mijn Russische geschiedenis de kunst van het koken in drie generaties vrouwen ([2015])/ Anya von Bremzen, vertaald [uit het Engels] door Pieter de Smit

Familiekroniek over drie generaties vrouwen aan de hand van culinaire herinneringen tegen de achtergrond van de geschiedenis van Rusland van begin 20e eeuw tot nu.

Recensie

Familiekroniek over drie generaties Russische vrouwen aan de hand van culinaire herinneringen tegen de achtergrond van de geschiedenis van Rusland van begin 20e eeuw tot nu. De auteur, een gerenommeerde Amerikaans-Russische kookboekenschijfster, werd in 1963 geboren in Moskou waar toen grote armoede heerste en goed voedsel schaars was. Met haar moeder emigreerde ze in 1973 naar de Verenigde Staten waar ze hun herinneringen in leven hielden door het bereiden van Russische gerechten. Maar Von Bremzen gaat aan de hand van de familiegeschiedenis en de beschrijvingen van gerechten, maaltijden en de voedselsituatie ook verder terug, naar het Rusland van haar grootmoeder en moeder. Zo ontstaat een prachtig verhaal, dat heen en weer springt in de tijd, over het leven van drie generaties vrouwen, de Russische keuken en de Russische geschiedenis in de 20e en 21e eeuw. In het laatste hoofdstuk tien recepten van Russische gerechten (koelebjaka, gefilte fisj, borsjtsj, bliny, enz.) met bijbehorende herinneringen, chronologisch gerangschikt. Met nawoord en dankwoord van de auteur en bronnenopgave. Tussendoor een aantal kleine familiefoto's in zwart-wit. Goed geschreven, boeiend boek, zeker niet alleen voor culinair geïnteresseerde lezers. Kreeg goede recensies in de Engelstalige pers.

Specificaties

Nederlands | 9789026331121 | 366 pagina's

Titel Mijn Russische geschiedenis : de kunst van het koken in drie generaties vrouwen
Auteur Anya Von Bremzen
Secundaire auteur Pieter de Smit
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, [2015]
Overige gegevens 366 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Mastering the art of Soviet cooking. - Crown, (c)2012
ISBN 9789026331121
PPN 395487285
Rubriekscode Rusland 945
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vrouwen; Sovjet-Unie; 20e eeuw; Verhalen ; Russische recepten
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Sovjet-Unie