Bas & Daan graven een gat
Boek

Bas & Daan graven een gat ([2015])/ Mac Barnett, geïllustreerd door Jon Klassen ; vertaling [uit het Engels]: Berd Ruttenberg

Bas en Daan graven een gat naast de appelboom. Ze willen net zo diep graven tot ze iets bijzonders vinden. Maar ze veranderen steeds van richting. Is dat wel slim? Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties met veel bruintinten. Vanaf ca. 4 jaar.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 14/10/2024
    0-8 jaar - 2e verd. - Samen lezen - Prentenboeken kleuters BARN

Recensie

Bas en Daan willen een gat graven en iets bijzonders vinden. Ze lopen de tuin in en beginnen naast het appelboompje. Ze veranderen elke keer van richting, maar het is de vraag of dat handig is. Prentenboekenmaker Jon Klassen, winnaar van de Caldecott Medal en Greenaway Medal en auteur van o.a. 'Ik wil mijn hoed terug' en 'Deze hoed is niet van mij'*, werkt hier voor de tweede keer samen met schrijver Mac Barnett. Eerder maakten zij 'Extra Yarn' (2012), bekroond met twee prijzen. Zowel tekst als illustraties focussen op het graven, maar ieder op een eigen manier. De tekst is vrij droog, beschrijft hoe de jongens met hun scheppen aan de slag gaan. In korte, herkenbare dialogen komt de twijfel naar voren als ze niets vinden, maar ook hun enthousiasme voor dit avontuur, hun zin om door te graven. Op de illustraties zorgt de witte tunnel voor mooie vlakverdelingen en trekt alle aandacht. Toch is er nog meer te zien op de prenten. Hierdoor beschikt de lezer over meer informatie dan Bas en Daan. Deze combinatie van tekst en beeld levert een bijzonder grappig verhaal op. De laatste illustraties zetten de lezer vervolgens ook nog volledig op het verkeerde been. Wat goed dat het topwerk van dit duo er nu ook voor Nederlandse kinderen is. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789089671813

Titel Bas & Daan graven een gat
Uniforme titel Bas en Daan graven een gat
Auteur Mac Barnett
Secundaire auteur Jon Klassen ; Berd Ruttenberg
Type materiaal Boek
Uitgave [Hoorn] : Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, [2015]
Overige gegevens 38 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 28 cm
Annotatie Vertaling van: Sam & Dave dig a hole. - Sommerville, Massachusettes : Candlewick Press, (c)2014
ISBN 9789089671813
PPN 383607892
Thematrefwoord verborgen schatten
Taal Nederlands