Vrijheid, gelijkheid en broederschap
Boek

Vrijheid, gelijkheid en broederschap het katholiek-protestant dilemma ([2015])/ Guus Pikkemaat

Guus Pikkemaat werd landelijk bekend om zijn alom geprezen biografie van 'Eleonore van Aquitanië'. Daarna publiceerde hij ook nog een goed ontvangen biografie over 'Jeanne d 'Arc' en ander historisch werk, dat zich kenmerkt door een schat aan informatie en een uitstekende leesbaarheid. Nu buigt Pikkemaat zich over de Bataafse tijd en schetst hij deze bijzondere periode uit de vaderlandse geschiedenis op zijn bekende, prettige wijze. Aan de hand van de voorvallen in Nijmegen indertijd wordt deze bijzonder periode, eerder onderdeel van Pikkemaats proefschrift, in beeld gebrachtGeschiedenis van Nijmegen tijdens het begin van de Bataafse tijd (1794-1795).

Aanwezigheid

Recensie

Over de stormloop van de Fransen op Nijmegen in 1794 en de gevolgen daarvan voor de emancipatie van de katholieken in de stad. Een belangrijke bron is het dagboek van een Nijmeegse koopman, waarin de gebeurtenissen op de voet worden gevolgd. Pikkemaat beschrijft de patriotse revolutie uit de jaren tachtig van de 18e eeuw tegen de achtergrond van godsdienstige tegenstellingen. In Nijmegen was de magistraat protestants en het volk overwegend katholiek. Pogingen van katholieken om burgerrechten te krijgen, hadden weinig effect. Toen de Franse troepen de stad innamen, troffen ze een bevolking aan die genoeg had van de belegeringen en de inkwartiering van geallieerde legereenheden. Het dagelijkse leven herstelde zich, er werd gedanst rond de vrijheidsboom en de Rechten van de Mens werden van kracht. Maar terwijl de stad snel in armoe verviel, roerden de katholieken zich. Vol triomf organiseerden ze zich en deden met succes een poging om bij de verkiezingen een plaats te verwerven in het stadsbestuur. De protestantse regenten probeerden intussen hun bevoorrechte positie te herstellen. Het boek verscheen voor het eerst in 1964; geschreven in enigszins wollige stijl; de geraadpleegde literatuur is verouderd.

Specificaties

Nederlands | 9789461536532 | 185 pagina's

Titel Vrijheid, gelijkheid en broederschap : het katholiek-protestant dilemma
Auteur G. Pikkemaat
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2015]
Overige gegevens 185 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Gedeeltelijk herziene versie van: Bataafse vrijheid in Nijmegen, 1794-1795. - Nijmegen : Dekker & Van de Vegt, 1963
ISBN 9789461536532
PPN 384127843
Rubriekscode 934.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nijmegen; Bataafse Republiek
Trefwoord Nijmegen
Geschiedenis; Franse tijd (1795-1813)
Geschiedenis; 18e eeuw
Patriottentijd
Rooms-Katholieke Kerk
Protestantse Kerkgenootschappen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Bataafse Republiek