Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Een tijdelijke vertelling
Boek

Een tijdelijke vertelling (september 2015)/ Ruth Ozeki, vertaald [uit het Engels] door Bert Meelker

Een Amerikaans-Japanse vrouw vindt op een Canadees strand een daar aangespoelde lunchdoos met o.a. het dagboek van een Japans meisje.

Aanwezigheid

Recensie

Intrigerende semi-autobiografische roman van de Japans-Amerikaanse schrijfster (1956), die tevens filmmaker en zenboeddhistisch priester is. De Canadese schrijfster Ruth, dochter van een Japanse moeder, vindt op het strand van het desolate eiland waar ze woont het dagboek van het Japanse tienermeisje Nao. Hoe meer ze erin gaat lezen, hoe meer het haar leven gaat beïnvloeden (met verbindende sjamanistische elementen als een junglekraai). Nao, die tot haar vijftiende in de VS is opgegroeid, wordt na het ontslag van haar vader (die er als interfaceprogrammeur werkte) na hun terugkeer naar Japan op school genadeloos gepest. Ze verzwijgt dat omdat haar vader suïcidaal geworden is en zelf wil ze uiteindelijk ook sterven. Een verblijf bij haar overgrootmoeder, een 104-jarige zenboeddhiste en de ontdekking van de kamikaze-dagboeken van haar oudoom vormen een keerpunt. Het boek lijkt in zijn hoofdpersonage Nao en filosofisch-boeddhistische thematiek - onder meer dood, leven, oorlog, tijd en vergankelijkheid, persoonlijke groei - een spiegel van het even diverse als boeiende 'Elegant als een egel'* van Muriel Barbery, waarin een suïcidaal Frans tienermeisje gered wordt door een nieuwe Japanse bewoner. Met verschillende aanhangsels (o.a. over kwantummechanica). Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789041711748 | 479 pagina's

Titel Een tijdelijke vertelling
Auteur Ruth L. Ozeki
Secundaire auteur Bert Meelker
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Rainbow bv, september 2015
Overige gegevens 479 pagina's - 20 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met Ambo|Anthos uitgevers, Amsterdam - Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : Anthos, 2013 - Vertaling van: A tale for the time being. - Edinburgh : Canongate, 2013
ISBN 9789041711748
PPN 397044348
Thematrefwoord Japan ; Zenboeddhisme
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Rainbow paperbacks
Boek

Rainbow paperbacks (2000-...)

vol. 1163
Uitgeleend