Filosoferen over beweging en sport
Boek

Filosoferen over beweging en sport ([2015])/ Damon Young, vertaald [uit het Engels] door Joost Zwart

Pleidooi van een Australische filosoof dat beweging niet alleen goed is voor ons lichaam, maar ook vele voordelen heeft voor onze geestelijke gesteldheid.

Recensie

Lichaam en geest lijken bijna thuis te horen in twee gescheiden werelden. Werken doen we met onze geest, terwijl het lichaam stilzit. In onze vrije tijd slaan we aan het bewegen, maar ontbreekt vaak het samenspel met de geest. De Australische publieksfilosoof Damon Young bestrijdt het dualisme van lichaam en geest, denken en doen. De auteur, zelf een fanatiek sporter, pleit voor 'intelligent sporten' als training in het 'heel' worden. Beweging is niet alleen goed voor ons lichaam maar heeft ook vele voordelen voor onze geestelijke gesteldheid. Charles Darwin, zo stelt de auteur, had zijn ideeën niet gekregen zonder zijn dagelijkse wandelingetje. Het boek is doorspekt met dit soort voorbeelden en wisselt citaten van filosofen en schrijvers af met persoonlijke sportanekdotes van de auteur. Dat maakt dit boek een prettig leesbaar, afwisselend betoog dat de lezer aan het denken zet over de manier waarop wij over sport en lichaamsbeweging denken. Interessant voor zowel sportieve als a-sportieve lezers. Met 'huiswerk': een uitgebreide lijst van aanbevolen boeken en documentaires.

Specificaties

Nederlands | 9789025904814 | 222 pagina's

Titel Filosoferen over beweging en sport
Auteur Damon Young
Instelling /The School of Life
Secundaire auteur Joost Zwart
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Ten Have, [2015]
Overige gegevens 222 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Op titelpagina ook: The School of Life - Met literatuuropgave - Vertaling van: How to think about exercises. - London : MacMillan, (c)2014
ISBN 9789025904814
PPN 391403400
Rubriekscode 616.13
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Sportbeoefening; Filosofie
PIM Rubriek Sport en Spel
PIM Trefwoord Sportbeoefening