Systemisch wijzer
Boek

Systemisch wijzer kennis uit opstellingen die je iedere dag kunt gebruiken (2015)/ Siets Bakker, Leanne Steeghs, redactie: Sam van der Eijnden ; auteursportretten: Harold Pereira

Fenomenologische benadering van organisatieverandering, waarbij door rollenspelen het grotere samenwerkingsverband, ordening van onderdelen en de systeemenergie binnen een organisatie zichtbaar worden.

Aanwezigheid

Recensie

Het Duitse begrip 'systemisch' is onvertaalbaar. Daarom omschrijven de auteurs het als: bij een 'opstelling' rekening houden met het grotere samenwerkingsverband, de ordening van de onderdelen en de 'systeemenergie'. Al lezende blijkt het te gaan over de informele 'ordening' van samenwerkende mensen. Met name over het ontdekken van de systeemenergie: de krachten die een organisatie bij elkaar houden. Dit gebeurt via een 'opstelling', een (fictief) rollenspel voor een situatieanalyse, waarbij rekening wordt gehouden met de gelaagdheid van de werkelijkheid, bestaande uit; de 'bovenstroom' met de waarneembare symptomen en de 'onderstroom' waar dikwijls de oorzaak ligt. Het is een fenomenologische benadering van organisatieverandering bedoeld voor HR-managers. Deze benadering wordt uitgelegd via anekdotes van de auteurs. Ook geven ze oefenopdrachten. Dit boek heeft een mooie lay-out. De auteurs noemen het een handboek. Dat is het bijna, want het is niet allesomvattend en niet handzaam. Onderwerpen opzoeken kan alleen via de globale inhoudsopgave, een register ontbreekt.

Specificaties

Nederlands | 9789462720213 | 180 pagina's

Titel Systemisch wijzer : kennis uit opstellingen die je iedere dag kunt gebruiken
Auteur Siets Bakker
Secundaire auteur Leanne Steeghs ; Sam van der Eijnden ; Harold Pereira
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Zaltbommel : Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen, 2015
Overige gegevens 180 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462720213
PPN 393586081
Rubriekscode 366
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Systeemtheorie ; Organisatieleer
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Systeemtheorie