Floris ende Blanchefloer van Diederic van Assenede
Boek

Floris ende Blanchefloer van Diederic van Assenede liefde in het graafschap Vlaanderen van de dertiende eeuw ([2015])/ Jozef Janssens e.a.

" Floris ende Blancefloer' van Diederic van Assenede is wellicht een van de mooiste en ontroerendste liefdesverhalen uit de middeleeuwen. Blancefloer, een christelijk meisje dat opgroeit aan het hof van een islamitische koning in Spanje, wordt verliefd op koningszoon Floris. De liefde is wederzijds, maar Floris' ouders bedenken een list om het koppeltje te dwarsbomen. Jozef Janssens, dé specialist middeleeuwse letterkunde, plaatst het prachtige liefdesverhaal van Floris en Blancefloer in een breder historisch kader: de opkomst van de volkstalige letterkunde, de verschillende liefdesconcepten in liederen en romans, de invloed van de kruistochten, de kennis van de Orient in de middeleeuwen, de taalsituatie in Vlaanderen, de rol van clerici en mecenassen in de hoofse cultuur en de betekenis van handschriften."--Back coverHistorische en culturele achtergronden van het Middelnederlandse gedicht, dat werd geschreven omstreeks 1260.

Aanwezigheid

Recensie

Rijk geïllustreerd boek over de oorsprong en achtergronden van het Middelnederlandse gedicht 'Floris ende Blancefloer'. Dit hoofse werk werd rond 1260 in Vlaanderen geschreven door Diederic van Assenede, gebaseerd op een Frans origineel. Er wordt uitgebreid ingegaan op de culturele, historische en literaire context waarin het gedicht is ontstaan, waarbij het overzicht af en toe verdwijnt. Vooral omdat ook een grote hoeveelheid historische persoonlijkheden en andere gedichten wordt behandeld. De schrijver heeft een uitgebreide staat van dienst en etaleert zijn kennis met veel enthousiasme. Zijn speurtocht werkt enerzijds aanstekelijk, maar hij verliest daarbij anderzijds de oorspronkelijke hoofdrolspelers uit het oog. Aan het eind wordt nog aandacht besteed aan de rol van middeleeuwse literatuur in het onderwijs en het landschap waarin Van Assenede leefde en werkte. Dit draagt ook niet bij aan focus. Om die reden is het geen boek voor een groot publiek en biedt het vooral verdieping voor belangstellenden die na de boeken van Frits van Oostrom meer willen weten over middeleeuwse literatuur.

Specificaties

Nederlands | 9789059086791 | 256 pagina's

Titel Floris ende Blanchefloer van Diederic van Assenede : liefde in het graafschap Vlaanderen van de dertiende eeuw
Uniforme titel Floris ende Blanchefloer
Secundaire auteur Jozef Janssens ; Diederic"
Type materiaal Boek
Uitgave [Leuven] : Davidsfonds Uitgeverij, [2015]
Overige gegevens 256 pagina's - illustraties - 31 cm
Annotatie Rugtitel: Floris ende Blanchefloer - Met bibliografie, literatuuropgave, register
ISBN 9789059086791
PPN 396606555
Rubriekscode Nederlands 852.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Middelnederlandse letterkunde; Opstellen ; Floris ende Blancefloer (verhaal)
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Floris ende Blancefloer