Honolulu King
Dwarsligger

Honolulu King ([2015])/ Anne-Gine Goemans

Een 80-jarige Indische Nederlander die veel heeft meegemaakt tijdens de Japanse bezetting van IndonesiëO en de jaren daarna, schokt de leden van zijn vrijmetselaarsloge, zijn vrienden en familie met een verhaal over moorden die hij destijds uit wraak heeft gepleegd.

Aanwezigheid

Recensie

De tachtigjarige Indische Hardy Hardy runt een toko in Haarlem, met hulp van kameraden met wie hij een Hawaiian-band vormde en met hulp van zijn met de liefde worstelende kleindochter die interesse heeft voor zijn geluidsarchief met getuigenissen van Indische Nederlanders. Verdriet heeft hij omdat zijn in een verpleeghuis wonende vrouw hem niet meer herkent. Ook het feit dat tegenover de toko juist een Japans restaurant komt, maakt Hardy van streek. Hij komt in contact met de loge van vrijmetselaars en vertelt in zijn toelatingsrede een schokkend verhaal over moorden die hij uit wraak net na de oorlog in Indonesië gepleegd heeft. De derde roman van Goemans (1971), die prijzen won met haar eerste boeken, biedt kleurrijke personages en een vlot lezend verhaal met een lach en een traan. Maar het boek is door alle plotlijnen niet in balans. En de door de personages verstrekte uitgebreide informatie over de vrijmetselarij, Hawaiian-muziek en de oorlog en onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië komt onnatuurlijk over. De daverende verrassing aan het slot komt wel erg uit de lucht vallen. Dit op waarheid gebaseerde verhaal over de vrijmetselaarsloge die de moorden verzweeg, kreeg door de publicatie van deze roman de nodige aandacht in de pers. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789049804046 | 633 pagina's

Titel Honolulu King
Auteur Anne-Gine Goemans
Type materiaal Dwarsligger
Editie [Tweede druk];
Uitgave [Amsterdam] : Dwarsligger®, [2015]
Overige gegevens 633 pagina's - kaart - 12 cm
Annotatie Colofon vermeldt: "(c)Uitgave in dwarsligger® oktober 2015 (tweede druk)". - Deze dwarsligger® is tot stand gekomen in samenwerking met Ambo| Anthos Uitgevers - Eerste druk: Amsterdam : Ambo|Anthos, 2015
ISBN 9789049804046
PPN 397190115
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Indische Nederlanders ; Oorlogservaringen
Taal Nederlands