Mohammed smeekt om genade
Boek

Mohammed smeekt om genade gruwelen van strijders van Oranje ([2015])/ Nizaar Makdoembaks, eindredactie Kabos-Van der Vliet Redactiebureau

Polemisch overzicht van het volgens de auteur systematisch gewelddadige optreden van het Nederlandse koloniale gezag en leger tegen de moslims in Nederlands-Indie, met voorbeelden ontleend aan officiele documenten.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur beschrijft een andere visie op een deel van de Nederlandse koloniale geschiedenis, met als prikkelende stelling dat de nu als terroristen aangeduide strijders van de Islamitische Staat hun historische voorgangers vinden in het optreden van de Nederlandse staat en het koloniale leger tegen de moslims in Nederlands-Indië. De overheid onderschreef het gewelddadig optreden, zoals ook de christelijke staatsman Hendrik Colijn (1869-1944) dat in daden en in geschreven vorm uitdroeg. De auteur beschrijft een aantal van zulke gruwelijke voorvallen: mishandeling, verkrachting, executie, alle op basis van officiële documenten uit het Nationaal Archief. In een enkel geval, uitvoerig aangehaald, wordt de dader, een Nederlandse KNIL-officier, in 1929 veroordeeld, na Tweede-Kamervragen. De toegepaste straffen worden uitgebreid beschreven en met vele tekeningen - nu gemaakt - geïllustreerd. Vele documenten zijn als kopie in de tekst of als bijlagen (zeventig bladzijden) afgedrukt. De ordening van het materiaal is nogal chaotisch en door de polemische toon schiet de auteur zijn doel voorbij.

Specificaties

Nederlands | 9789076286235 | 203 pagina's

Titel Mohammed smeekt om genade : gruwelen van strijders van Oranje
Auteur Nizaar Makdoembaks
Instelling /Kabos-Van der Vliet Redactiebureau
Type materiaal Boek
Uitgave [Zierikzee] : Uitgeverij de Woordenwinkel, [2015]
Overige gegevens 203 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789076286235
PPN 395465508
Rubriekscode 939.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Koloniale geschiedenis ; Oorlogsmisdaden; KNIL
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Koloniale geschiedenis