Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Mau en Gerty
Boek

Mau en Gerty (2016)/ Erik Schumacher

De lotgevallen van een joods echtpaar en hun dochtertje tijdens de turbulente periode in Europa voorafgaand aan en tijdens de Tweede Wereldoorlog, die werd beheerst door antisemitisme, migratie en jodenvervolging.

Aanwezigheid

Recensie

Centraal in dit indringende verhaal - een mix van geschiedenis en literatuur - staat het joodse echtpaar Gerty Kelemen (geboren in 1909 in Wenen) en Mau Hanemann (geboren in 1899 in Memel). Hun belevenissen en vaak gruwelijke ervaringen in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw zijn in sterke mate exemplarisch voor die van miljoenen andere joden die door het Duitse naziregime werden opgejaagd, vernederd en naar concentratiekampen gedeporteerd. De auteur (historicus en journalist) volgt Mau en Gerty op hun tocht door een aantal Europese landen, beschrijft uitvoerig hun verblijf in Westerbork en Bergen-Belsen en besteedt daarnaast veel aandacht aan de historische context. Daarbij heeft hij gebruikgemaakt van allerlei documenten en bronnen (brieven, dagboeken, literaire werken, studieboeken, interviews). Hoewel de stijl vrij sober en zakelijk is, raakt de ellende die de joden hebben moeten doorstaan, de lezer wel degelijk. Bevat behalve een aantal foto's en landkaartjes ook maar liefst 639 'noten' bij de tekst en een uitvoerige literatuuropgave. Dit goed gedocumenteerde verhaal is een welkome aanvulling op de vele boeken die al zijn geschreven over het afschuwelijke lot van de joden vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Specificaties

Nederlands | 9789021400426 | 398 pagina's

Titel Mau en Gerty
Auteur Erik Schumacher
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij BV, 2016
Overige gegevens 398 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: Een Joodse liefdesgeschiedenis tussen volksverhuizingen en wereldoorlogen - Met literatuuropgave
ISBN 9789021400426
PPN 393977064
Rubriekscode 935.4
Genre oorlogsroman
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen ; Joden; Europa; 1900-1950; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging