Chassidische vertellingen
Boek

Chassidische vertellingen (2014)/ Martin Buber, ingeleid door Nico ter Linden ; vertaling [uit het Duits]: L.S. Blom

Joodse wijsheidsliteratuur, ontsproten uit de chassidische beweging, een joodse mystieke stroming in Polen aan het begin van de achttiende eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

De chassidische beweging begon in de achttiende eeuw met rabbi Israël ben Eliëzer, die bekend werd onder de naam Baalsjemtow, heer van de goede naam. Zijn leer komt op het volgende neer: alles dat is, is van God vervuld en alles wat wij doen, gaat God aan. De Eeuwige is in ieder ding te aanschouwen en door iedere zuivere daad te bereiken. Hij werd na een aanvankelijk bescheiden leefwijze toch bekend en geestelijk leider van een synagogale gemeenschap. Uit alle streken van Oost-Europa kwamen leerlingen naar hem toe, die vervolgens zelf een gemeente gingen leiden. Zo groeide de chassidische beweging uit tot een stroming met miljoenen aanhangers. Vele van deze rabbijnen waren karakteristieke figuren met kenmerkende persoonlijke, soms ook eigenaardige of merkwaardige karaktertrekken. Vandaar dat de chassidim verhalen over 'hun' rabbijn begonnen te vertellen. Deze verhalen kregen een steeds grotere toehoorderskring en zijn kenmerkend voor de chassidische beweging. De filosoof, bijbelkenner en psycholoog Martin Buber (1878-1965) heeft de chassidische beweging voorgoed aan de vergetelheid ontrukt. Een uniek boek dat het waard is om te lezen! Met een inleiding door ds. Nico ter Linden.

Specificaties

Nederlands | 9789076681085 | 572 pagina's

Titel Chassidische vertellingen
Auteur Martin Buber
Secundaire auteur Nico ter Linden ; L.S. Blom
Type materiaal Boek
Editie Tiende druk;
Uitgave Cothen : juwelenschip.nl, 2014
Overige gegevens 572 pagina's - 23 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: verhalen over de weg naar levensvreugde en zachtmoedigeid - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: 's-Gravenhage : Servire, 1967 - Vertaling van: Die Erzählungen der Chassidim. - Buber, 1965
ISBN 9789076681085
PPN 376039124
Rubriekscode 213.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Chassidisme
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Chassidisme