Gedeeld verleden
Boek

Gedeeld verleden mijn herinnering, jouw verhaal ([2015])/ onder redactie van John Sijmonsbergen, Fred Spijer, Elisabeth Wiessner, organisatie en eindredactie: Arlette Kouwenhoven

Selectie van de toespraken bij het Indische Monument in Den Haag ter herdenking van de Japanse capitulatie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Recensie

Op 15 augustus 2015 was het zeventig jaar geleden dat Japan capituleerde. Voor de Nederlandse krijgsgevangenen en geïnterneerde burgers in Indië betekende dit geen echte bevrijding - de oorlog werd voortgezet als dekolonisatie-oorlog. De meesten van hen keerden terug naar Nederland, waar nauwelijks gehoor was voor hun ervaringen. Slechts geleidelijk kwam het tot belangstelling en erkenning. Er volgden jaarlijkse herdenkingen, sinds 1988 bij het Indisch Monument in Den Haag. De organisator hiervan, de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, bundelt hier een selectie van veertig gedichten, verhalen en liederen uitgesproken bij de herdenking. Ze zijn ingedeeld in: verhalen uit eigen ervaring, van vooral kampkinderen, overgeleverde vertellingen en getuigenissen van betrokkenheid. De sprekers zijn van allerlei achtergrond, met een flink aandeel van auteurs en politici. De verhalen zijn heterogeen, met soms korte impressies, maar ook langer over bijvoorbeeld gedwongen prostitutie en de relatie met Indonesië. Een historische inleiding (twintig bladzijden) verschaft achtergrond. Mooie, verzorgde uitgave.

Specificaties

Nederlands | 9789460223952 | 151 pagina's

Titel Gedeeld verleden : mijn herinnering, jouw verhaal
Instelling /Stichting Herdenking 15 Augustus 1945
Secundaire auteur John Sijmonsbergen ; Arlette Kouwenhoven
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : LM Publishers, [2015]
Overige gegevens 151 pagina's - illustraties - 27 cm
Annotatie Uitgave in opdracht van Stichting Herdenking 15 Augustus 1945
ISBN 9789460223952
PPN 394956273
Rubriekscode 928.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Toespraken; Indisch Monument ('s-Gravenhage) ; Herdenkingen; Zuidoost-Azië; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II