Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
De lokroep van de rivier
Boek

De lokroep van de rivier (2015)/ Tom Moorhouse, met illustraties van Simon Mendez ; vertaald [uit het Engels] door Willeke Barens

Wanneer een nest woelratten hun moeder verliest, besluiten de dieren te vluchten. Ze trekken langs de rivier en trotseren veel gevaren. Zullen ze een nieuw thuis vinden? Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Wanneer een nest woelratten hun moeder verliest, besluiten ze te vluchten. Ze trekken langs de rivier en trotseren veel gevaren: een aanval van een vos en een nerts, stroomversnellingen in de rivier en aanvallen van ratten. Een van de jongen sterft, maar de drie overige vinden een nieuwe thuis. De auteur, gespecialiseerd in woelrattenonderzoek, beschrijft uitvoerig de habitat, het territoriale instinct en het gedrag van de woelratten. Alle dieren in het verhaal zijn evenwel antropomorfe personages die praten en handelen alsof het mensen zijn. Het gaat niet alleen om de natuurlijke levenswijze van de dieren, maar ook om vriendschap, familiebanden, doorzettingsvermogen en reflectie op eigen handelen. Vooral de hoofdfiguur Sylvan ziet de rivier als een mythische figuur die hun leven als waterdieren zin geeft en bepaalt. Er is veel actie en de dieren krijgen een aparte typering die hen als individuen vooropstelt. Het verhaal is wel wijdlopig en het bevat ook geregeld lyrische passages. Een ecologisch dierenverhaal, met talrijke sfeervolle, pentekeningen die de woelratten in hun natuurlijke omgeving laten zien. Voor lezers vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789050115629 | 255 pagina's

Titel De lokroep van de rivier
Auteur Tom Moorhouse
Secundaire auteur Simon Mendez ; Willeke Barens
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Zeist : KNNV Uitgeverij, 2015
Overige gegevens 255 pagina's - zwart-wit illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: The river singers. - Oxford University Press, 2013
ISBN 9789050115629
PPN 394950771
Genre dierenleven
Thematrefwoord Dieren ; Overleven
Taal Nederlands