Wilhelm II in Nederland 1918-1941
Boek

Wilhelm II in Nederland 1918-1941 dagboekfragmenten ([2015])/ Sigurd von Ilsemann, bezorgd door Jacco Pekelder en Wendy Landewé ; met medewerking van Bobby Baudoin, Michael Bremmers, Daan Cremer, Meike Flöss, Anouk Heeres, Pieter de Jonge, Wouter van Leeuwen, Tim van der Meulen, Maarten Schellens, Joram Schollaardt, Bram Speekenbrink, Sophie ter Vrugt, Wisanne van 't Zelfde en Felix Zielinski

Het dagboek van Sigurd von Ilsemann vormt een even belangrijke als unieke bron naar de nadagen van Keizer Wilhelm II. Gevlucht uit Duitsland in november 1918 vond de keizer een nieuw onderdak in Nederland te Doorn. Sigurd von Ilsemann stond de keizer jarenlang ter zijde. Van dichtbij maakte hij de keizermee en tekende op authentieke wijze diens leven op. Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met Huis DoornDagboekaantekeningen door de vleugeladjudant van keizer Wilhelm II over diens ballingschap in Nederland en verblijf in Huis Doorn.

Aanwezigheid

Recensie

Lijvige heruitgave en vernieuwde vertaling van dagboekfragmenten van Sigurd von Ilsemann; een initiatief van Museum Huis Doorn in samenwerking met de Universiteit Utrecht met het doel de kennis over politieke vraagstukken vanaf de Eerste Wereldoorlog te vergroten. Von Ilsemann, vleugeladjudant van keizer Wilhelm II (1859-1941), vergezelde de keizer toen deze in 1918 politiek asiel kreeg in Nederland en zijn laatste jaren doorbracht in Huis Doorn. De voornaamste taak van de adjudant was de keizer gezelschap houden en hem op zijn wenken te bedienen. Nauwgezet hield hij bij hoe de keizer leefde, wie hem bezocht en wat hem bezighield. Een bepalende rol spelen de aantekeningen over de beruchte avondsessies, waarin Wilhelm urenlang converseerde en veel in herhaling verviel over politiek, cultuur en wetenschap. De uitgave is uitgebreid geannoteerd, bevat vele tot nu toe onbekende foto's en is voorzien van een wetenschappelijke inleiding door hoogleraar geschiedenis Jacco Pekelder. Veertien studenten geschiedenis verleenden hun medewerking. Vrij kleine druk. Voor veeleisende, in geschiedenis geïnteresseerde lezers.

Specificaties

Nederlands | 9789461534378

Titel Wilhelm II in Nederland 1918-1941 : dagboekfragmenten
Auteur Sigurd von Ilsemann
Instelling /Huis Doorn
Secundaire auteur Wendy Landewé ; Bobby Baudoin ; J. Pekelder
Type materiaal Boek
Uitgave [Soesterberg] : Uitgeverij Aspekt, [2015]
Overige gegevens XLVIII, 551 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Vertaald uit het Duits - Uitgave in samenwerking met Huis Doorn
ISBN 9789461534378
PPN 398251509
Rubriekscode Duitsland 946.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wilhelm II (keizer van Duitsland); Dagboeken
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Wilhelm II