Filosofie, psychologie, mystiek
Boek

Filosofie, psychologie, mystiek soefi leringen ([2015])/ Inayat Khan, vertaling uit het Engels: Nederlands Publicatiecomité van de Soefibeweging

Serie lezingen van de Indiase soefi-leraar en musicus (1882-1927, grondlegger van het westers soefisme) over wat hij verstaat onder filosofie, psychologie en mystiek.

Aanwezigheid

Recensie

Schriftelijke neerslag van een serie lezingen van de Indiase soefi-leraar en musicus (1882-1927, grondlegger van het westers soefisme) over de thema's filosofie, psychologie en mystiek. Het waren de laatste publieke lezingen die hij gaf in de zomerscholen van 1925-26 in Suresnes voordat hij een jaar later stierf. Ze worden beschouwd als de kroning van zijn werk. Khan werd sterk door de Perzische mystiek gevormd en zijn goddelijke vormingsweg staat in het teken van het overstijgen van de dierlijke neigingen (nafs) tot en met het samenvallen met de goddelijke eenheid (fana). De thema's zijn de drie, in die volgorde te nemen stappen, en hun betekenis wijkt dan ook af van de westerse invulling ervan. Filosofie is kennis door gebruik van intelligentie en intuïtie (subthema's illusie en werkelijkheid, geest en materie), psychologie is de kennis van de menselijke natuur/karakter (zuivering van de geest, magnetisme) en mystiek is de kennis van het goddelijk wezen (liefde, het ware ego, de kracht van de mysticus). Stichtend, humoristisch, levendig en typische parabelachtige verhalen.

Specificaties

Nederlands | 9789088401336 | 244 pagina's

Titel Filosofie, psychologie, mystiek : soefi leringen
Auteur Inayat Khan
Instelling /Stichting Soefi Beweging Nederland. Nederlands Publicatiecomité
Type materiaal Boek
Uitgave Katwijk aan Zee : Panta Rhei Uitgeverij, [2015]
Overige gegevens 244 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Philosophy, psychology, mysticism
ISBN 9789088401336
PPN 397132328
Rubriekscode 284
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mystiek (filosofie) ; Soefibeweging