Kunst kijken voor beginners
Boek

Kunst kijken voor beginners ([2015])/ door Heather Alexander, met illustraties van Meredith Hamilton ; vertaling [uit het Engels] Margriet Visser-Slofstra ; redactie Madeleine Gimpel

Maak kennis met het leven en werk van 35 bekende kunstenaars, vanaf de grottekeningen in de prehistorie tot en met moderne kunstenaars als Andy Warhol. Met tips voor eigen kunstwerken, afbeeldingen van schilderijen en denk- en kijkvragen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Introductie in de kunstgeschiedenis en de kunst van het kijken. Per spread wordt een westerse kunstenaar met een van zijn werken uitgelicht. Aan de linkerzijde wordt ingegaan op zijn/haar leven, werk en stijl. Rechts is het werk afgebeeld en begeleiden opmerkingen over compositie, kleur, techniek en details het kijken. Het vrij grote boek is chronologisch opgezet met een grote nadruk op moderne tweedimensionale kunst. Aandacht voor de periode voorafgaande aan de renaissance is minimaal. Geïllustreerd met kleurige, met pen ingekleurde waterverfillustraties en reproducties. Het keurig verzorgde boek bevat verder aardige tips, denk- en kijkvragen, weetjes en ideeën waarmee kinderen creatief aan de slag kunnen. In het handelsexemplaar zitten vijf kleurplaten*. Het taalgebruik is vaak te formeel voor de doelgroep en er worden moeilijke woorden gebruikt waar toegankelijker synoniemen mogelijk waren. Relevante begrippen zijn vetgedrukt en in de tekst toegelicht, maar soms ontbreekt die toelichting. Om die redenen zal in veel gevallen begeleiding van een ouder of leerkracht noodzakelijk zijn. Erger is dat de inhoud niet altijd klopt. Verder is de uit het Engels vertaalde uitgave wel erg gericht op een Amerikaanse publiek. Met register. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789026621116 | 96 pagina's

Titel Kunst kijken voor beginners
Uniforme titel Kunst kijken
Auteur Heather Alexander
Secundaire auteur Meredith Hamilton ; Margriet Visser-Slofstra ; Madeleine Gimpel
Type materiaal Boek
Uitgave [Utrecht] : Callenbach, [2015]
Overige gegevens 96 pagina's - gekleurde illustraties - 26 cm - 5 kleurplaten
Annotatie Oorspronkelijke Engelse uitgave: New York : Black Dog & Leventhal Publishers, Inc., (c)2014 - Met index
ISBN 9789026621116
PPN 391727788
Rubriekscode 731
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Schilderkunst; Geschiedenis
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Schilderkunst