Neem mij terug, Suriname
Boek

Neem mij terug, Suriname roman (december 2015)/ Astrid H. Roemer, met een nawoord van de auteur

Een jonge Surinamer komt naar Nederland waar hij zich blijvend wil vestigen, maar frustraties van vrienden en familie drijven hem naar de zelfkant van de maatschappij.

Recensie

In 1974 vertrekt de veertigjarige Benny, nadat zijn relatie met zijn vriendin Silvia is verbroken, vanuit Suriname naar Nederland om net als 80.000 andere Surinamers in Nederland een nieuwe toekomst op te bouwen. Hij rekent erop onderdak te krijgen bij zijn vriend Arti in Utrecht, maar die blijkt naar Amsterdam te zijn vertrokken, homo te zijn en pooier. Na veel teleurstellingen, mislukte relaties, gebrek aan geld en sociale contacten, ziet hij geen andere weg dan ingaan op het aanbod van zijn zwager om twee meisjes voor hem te laten tippelen. Moreel en emotioneel heeft hij er echter veel problemen mee en met de meisjes krijgt hij een vriendschapsrelatie die bij de ene, Netty, uitgroeit tot een liefdesrelatie. Als zij op de dag van hun huwelijk wordt vermoord, keert hij ontgoocheld terug naar Suriname. Dit in 1974 geschreven, maar nog steeds actuele verhaal (ook verschenen als 'Nergens ergens') geeft een indringend beeld van het geworstel van veel Surinamers om een plek te verwerven in de Nederlandse samenleving. De schrijfster kiest haar woorden zorgvuldig en gebruikt veel beeldspraak om emoties en gedachten zo intens mogelijk weer te geven. Astrid Roemer ontving de P.C. Hooftprijs 2016 voor haar hele prozaoeuvre. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789054292173 | 166 pagina's

Titel Neem mij terug, Suriname : roman
Auteur Astrid Roemer
Type materiaal Boek
Editie 4e druk;
Uitgave Schoorl : Uitgeverij Conserve, december 2015
Overige gegevens 166 pagina's - 20 cm
Annotatie Keerzijde titelpagina vermeldt de gegevens van de 3e druk. - Omslag vermeldt: "P.C. Hooftprijs 2016" - 1e druk: Den Haag : Pressag, 1974
ISBN 9789054292173
PPN 400329263
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Surinaamse migranten ; Racisme ; Nederland
Taal Nederlands