De succesvolle mislukking van Europa
Boek

De succesvolle mislukking van Europa ([2015])/ onder redactie van Frits Bolkestein, Paul Cliteur en Meindert Fennema

Essays over de vraag naar de mogelijke samenhang tussen christendom en Europese cultuur, en of de laatste zonder het eerste kan bestaan.

Aanwezigheid

Recensie

Heeft de teloorgang van het christendom het (zelf)vertrouwen in de Europese cultuur ondermijnd? Dat is de vraagstelling van een prijsvraag, die 82 essays opleverde. De volgens de jury twaalf belangwekkendste zijn in deze bundel opgenomen. De antwoorden zijn uiteraard zeer divers, al naar gelang de inzenders positief of negatief tegenover het christendom staan. De winnaar, Lodewijk Pessers, geeft als zijn mening te kennen dat gemis aan zelfvertrouwen het grote manco van de Europese cultuur is. Herwinning daarvan kan de oplossing zijn. Juist de diversiteit van de Europese cultuur is haar kracht. In de inleiding worden de standpunten al aardig geanalyseerd. Als voorlaatste komt Tamar de Waal met verrassende opmerkingen. Zij stelt de vraagstelling onder kritiek. Kun je wel spreken over 'het' christendom en 'de' Europese cultuur? Ook zij beklemtoont het belang van (politieke) diversiteit. De democratie is nooit 'af'. Tot slot een sterk door Nietzsche geïnspireerde aanval op het christendom. Een interessante bundel. Jammer dat de personalia van de auteurs niet zijn opgenomen.

Specificaties

Nederlands | 9789087282431 | 196 pagina's

Titel De succesvolle mislukking van Europa
Secundaire auteur Frits Bolkestein ; Paul Cliteur ; Meindert Fennema
Type materiaal Boek
Uitgave [Leiden] : Leiden University Press, [2015]
Overige gegevens 196 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789087282431
PPN 39707056X
Rubriekscode 905.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Europa; Cultuurgeschiedenis; Christelijke visie; Opstellen ; Christendom; West-Europa; Geschiedenis; Opstellen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Europa