Eindeloos verlangen naar het heilige
Boek

Eindeloos verlangen naar het heilige ([2015])/ Roger Scruton, vertaling [uit het Engels]: Julie Benschop en André Haacke

Godsdienstfilosofische studie van de Britse filosoof, die beargumenteert hoe onze persoonlijke omgang met de dingen ervoor zorgt dat we het heilige in onze werkelijkheid kunnen ervaren en zo het goddelijke ontmoeten in de wereld van alledag.

Aanwezigheid

Recensie

De Britse filosoof Roger Scruton is ook in Nederland geen onbekende. Hij schreef boeken over onder andere cultuur, esthetica en muziekfilosofie, en nu over godsdienst. Het heilige is volgens Scruton datgene dat 'aan de horizon van onze wereld' staat. Heilige voorwerpen, woorden, dieren en plekken behoren tot de sfeer van het goddelijke, maar tegelijkertijd ook tot de wereld. In het boek is het dialogische 'ik-jij'-denken van Martin Buber voortdurend op de achtergrond aanwezig. In verschillende hoofdstukken geeft Scruton talloze prachtige voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, uit de ethiek, politiek en kunst (vooral architectuur en muziek) waarmee hij duidelijk maakt hoe wij voortdurend dingen vanuit een interpersoonlijk perspectief benaderen. Onze omgang met de werkelijkheid is dus altijd een ontmoeting tussen personen. En wie goed kijkt, ziet soms de werkelijkheid even doorzichtig worden voor het goddelijke. Een verrassend, rijk, maar ook moeilijk filosofieboek van een filosoof die via sceptische en rationele argumentatie uiteindelijk bij een heel gelovige levensbeschouwing uitkomt.

Specificaties

Nederlands | 9789089649126 | 295 pagina's

Titel Eindeloos verlangen naar het heilige
Auteur Roger Scruton
Secundaire auteur Julie Benschop
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : AUP, [2015]
Overige gegevens 295 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met register - Vertaling van: The soul of the world. - Princeton, NJ : Princeton University Press, 2014
ISBN 9789089649126
PPN 383004829
Rubriekscode 905.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Cultuurfilosofie
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Cultuurfilosofie