Antibioticaresistentie
Boek

Antibioticaresistentie wat als antibiotica niet meer werken? (2015)/ redactie Prof. dr. Jaap van Dissel, Prof. dr. Wiel Hoekstra, Drs. Dunja Dreesens, Dr. ir. Astrid van de Graaf (eindredactie)

Artikelen over resistentie tegen antibiotica bij micro-organismen die ziekten verwekken en de wijze waarop dit verschijnsel wordt onderzocht en bestreden.

Aanwezigheid

Recensie

De stichting Biowetenschappen en Maatschappij geeft elk kwartaal een cahier uit over een actueel thema uit de levenswetenschappen. De reeks richt zich op een publiek met een redelijke basiskennis. In dit boek bespreekt een groot aantal deskundigen de historie van antibiotica en het ontstaan van resistentie. In de twintigste eeuw werd ontdekt dat infecties door bacteriën met antibiotica konden worden bestreden. Na de Tweede Wereldoorlog nam het gebruik van antibiotica een hoge vlucht. Bacteriën kunnen van nature ongevoelig zijn voor bepaalde antibiotica. Ook kunnen zij ongevoeligheid verwerven door mutatie of door nieuw DNA op te nemen. Met name deze verworven resistentie beperkt artsen steeds vaker in hun mogelijkheden. Verwekkers die voorheen goed te bestrijden waren, kunnen nu fataal zijn. Onderzoek richt zich nu op het voorkomen van resistentie, onder andere door een gerichter gebruik van antibiotica. Zoals gebruikelijk in deze reeks verschaft het boek degelijke en heldere informatie.

Specificaties

Nederlands | 9789073196803 | 99 pagina's

Titel Antibioticaresistentie : wat als antibiotica niet meer werken?
Instelling /Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij
Secundaire auteur Jaap van Dissel
Type materiaal Boek
Uitgave Den Haag : Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij, 2015
Overige gegevens 99 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie ISSN van de serie: ISSN 0921-3457 - Met literatuuropgave
ISBN 9789073196803
PPN 398489599
Rubriekscode 608.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Antibiotica; Infectieziekten ; Bacteriën; Resistentie
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Geneesmiddelen

Relaties/Serie

Cahiers bio-wetenschappen en maatschappij
Boek

Cahiers bio-wetenschappen en maatschappij (1972-...)

vol. jrg. 34 (2015), kwartaal 4
Uitgeleend