Five years
DVD

Five years ([2016])/ regie Stefan Schaller

Een Duitse jongeman van Turkse komaf wordt door een samenloop van omstandigheden verdacht van terrorisme en brengt bijna zes jaar door in de Amerikaanse gevangenis in Guantánamo Bay.

Recensie

Verfilming uit 2013 van het boek van de Duitse Turk Murat Kurnaz*, die vijf jaar lang onschuldig opgesloten zat in Guantanamo Bay. De Amerikanen hadden geen enkel bewijs voor een link naar een terroristische organisatie, maar Duitsland wilde de man die een paar maanden na 9/11 naar Pakistan afreisde, zonder afscheid te nemen van zijn familie, ook niet zondermeer terug laten keren. De film richt zich vooral op het kat-en-muisspel in de gevangenis tussen Kurnaz en zijn Amerikaanse ondervrager. 'Gelukkig voor de gevoelige kijker laat debuterend regisseur Schaller de fysieke martelingen veelal buiten beeld plaatsvinden. Het is ook niet nodig: Kurnaz' onrechtvaardige opsluiting maakt ook zonder expliciete scènes veel indruk', is te lezen op Cinema.nl. Daar krijgt de film 3 sterren. 'Een verhaal over zo veel onrecht, waarin gevangenen zijn overgeleverd aan terreur en willekeur, zou immense verontwaardiging, woede en medeleven moeten uitlokken. Op papier doet Kurnaz' verhaal dat dan ook zeker, maar deze filmversie mist jammer genoeg de overtuigingskracht om er echt een meeslepend drama van te maken', vindt Patricia Smagge (Cinemagazine.nl 30-12-'13) en geeft 2,5 ster.

Specificaties

Engels | 8717344758024

Titel Five years
Uniforme titel Kurnuz : Fünf Jahre Leben Fünf Jahre Leben
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Stefan Schaller ; Sascha Alexander Gersak ; Ben Miles
Type materiaal DVD
Uitgave [Hilversum] : Just Entertainment, [2016]
Overige gegevens 1 dvd-video (95 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Sascha Alexander Gersak, Ben Miles, Marc Hoddap, Özgan Akdogan. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Duitsland, 2013 - Oorspronkelijke titel: Kurnuz
ISBN 8717344758024
PPN 400470918
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Guantánamo Bay (gevangenis)
Taal Engels