De Eerste Kamer
Boek

De Eerste Kamer ([2015])/ redactie: Anne Bos, Jan Willem Brouwer, Hans Goslinga, Jan Ramakers, Hilde Reiding, Jouke Turpijn

Artikelen over de Eerste Kamer in heden en verleden, aangevuld met overzichten van de recente parlementaire geschiedenis.

Aanwezigheid

Recensie

Traditionele uitgave van het Centrum voor Politieke Geschiedenis te Nijmegen, ditmaal met als centraal thema: de Eerste Kamer. Naast de vertrouwde onderdelen als een overzicht van het parlementaire jaar, recensies en necrologieën, zijn ook in deze editie 2015 de essays het meest interessant. Politiek columnist Hans Goslinga opent de artikelenserie met een warm pleidooi voor de in 2015 tweehonderd jaar bestaande Senaat. Historicus Bert van den Braak vergelijkt twee situaties waarin een wetsvoorstel in de Eerste Kamer strandde, terwijl onderzoeker Anne Bos aantoont dat deze Kamer ook bewindspersonen tot aftreden kan doen besluiten. Universitair docent Jouke Turpijn richt zich in zijn essay op de Kamervoorzitters door de jaren heen en hoogleraar Carla van Baalen belicht de regels, symbolen en riten van dit Hoge College van Staat. Voorts aandacht voor 'De val van Srebrenica', de 'Kerstcrisis van 2014' en, als brondocument, de herverkiezing van voorzitter Ankie Broek-Knol. Lezenswaardig geheel voor politiek geïnteresseerden. Bevat noten, auteursoverzicht en enkele foto's en cartoons.

Specificaties

Nederlands | 9789089536594 | 204 pagina's

Titel De Eerste Kamer
Instelling /Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, Nijmegen
Secundaire auteur Anne Bos ; Jan Willem Brouwer ; Hans Goslinga ; Jan Ramakers ; Hilde Reiding ; Jouke Turpijn
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, [2015] - Amsterdam : Boom
Overige gegevens 204 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789089536594
PPN 39380898X
Rubriekscode 393.36
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Eerste Kamer; Geschiedenis
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Eerste Kamer

Relaties/Serie

Jaarboek parlementaire geschiedenis ...
Boek

Jaarboek parlementaire geschiedenis ... (1999-...)

vol. 2015
Uitgeleend