The lady in the van
Boek

The lady in the van (2015)/ Alan Bennett

Episode uit het leven van de schrijver, toen een excentrieke oudere dame meer dan vijftien jaar in een bestelwagen in zijn tuin woonde.

Recensie

Deze novelle beschrijft op ironische maar ook gevoelige wijze een episode uit het leven van de schrijver, Alan Bennett (1934), een bekende persoonlijkheid uit de Britse tv-wereld. Hij komt in aanraking met een excentrieke oudere dame die in een bestelwagen woont. Haar auto begeeft het vlak voor zijn huis en hij laat haar het vervoermiddel parkeren in zijn tuin. Daar blijft ze tot aan haar dood, 19 jaar later. We leren de wonderlijke, geesteszieke dame kennen door het chronologisch verslag, soms met sprongen in de tijd. Haar kinderlijke eenvoud en haar menselijkheid en wijsheid zijn treffend. Die geven het verhaal een zekere strekking: ieder mens mag er zijn; de waarde die het individu heeft, wordt niet alleen bepaald door iemands maatschappelijke positie. Het verhaal laat zich vlot lezen - in kort bestek krijgt de lezer een duidelijke indruk van de hoofdpersoon. De stijl is verzorgd en creatief in beeldgebruik en woordkeuze. Thema en presentatie doen sterk aan Paul Gallico denken. Literair gezien niet van hoog nivo maar toch een alleszins boeiend geheel. Filmeditie.

Specificaties

Engels | 9781781255407 | 100 pagina's

Titel The lady in the van
Auteur Alan Bennett
Type materiaal Boek
Uitgave London : Profile Books, 2015 - London : Faber and Faber
Overige gegevens 100 pagina's - foto's - 18 cm
Annotatie Filmeditie. - Omslag vermeldt: "Now a major film starring Maggie Smith" - Oorspronkelijke uitgave: London : London Review of Books, 1990. - Eerder verschenen in: The London Review of Books, october 1989
ISBN 9781781255407
PPN 400552183
Taal Engels