Black
DVD

Black ([2016])/ un film de Adil El Arbi, Bilall Fallah

Een 15-jarig meisje dat bij de Brusselse straatbende The Black Bronx hoort, wordt verliefd op een jongen van een concurrerende Marokkaanse bende.Mavela (15) hoort bij The Black Bronx, een straatbende in Brussel. Wanneer zij verliefd wordt op Marwan, een jongen van een concurrerende Marokkaanse bende, beseft ze dat ze niet meer terug kan. Vanaf ca. 16 jaar.

Recensie

Rauwe film uit België van Adil El Arbi en Bilall Fallah, die door de terreur in Parijs extra in de aandacht is gekomen. Het verhaal is gebaseerd op de romans Back en Black van Dirk Bracke* en laat zich samenvatten als West Side Story of Romeo en Julia in Brussel. Zij is vijftien jaar en lid van de zwarte straatbende Black Bronx, hij is een charismatische Marokkaan en lid van de 1080'ers, een bende uit Molenbeek. Hun romance wordt de inzet van een wrede bendeoorlog. De film (met acteurs die van straat werden geplukt) ontving vele goede kritieken en enkele kanttekeningen. 'Het maakt van El Arbi en Fallah nog geen Vlaamse Lee en Scorsese (of van Black 'de shit van de eeuw') maar wel filmmakers met goesting en lef én met een energieke, brutale grootstadtrip door Brussel op hun cv. Respect, putain', schrijft Dave Mestdach (Knack Focus 10-11-'15). Floortje Smit (Volkskrant 14-1-'16) geeft 4 sterren: 'Smakelijk opgediend (...) naargeestige film, waarin niemand wordt gespaard (...) heerlijke chemie tussen de twee jonge hoofdpersonen (...) Echte antwoorden over de aantrekkingskracht van dit soort bendes geeft Black niet (...) Maar als nietsontziende, rauwe film over de schaduwkant van een grote stad als Brussel is Black zeer geslaagd.' Vanaf ca. 16 jaar.

Specificaties

Frans

Titel Black
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Adil El Arbi ; Bilall Fallah ; Aboubakr Bensaïhi ; Martha Canga Antonio ; Dirk Bracke
Type materiaal DVD
Uitgave [Utrecht] : Dutch Filmworks, [2016]
Overige gegevens 1 dvd-video (95 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Aboubakr Bensaïhi, Martha Canga Antonio, Sanaa Bourrasse, Natascha Boyamba. - Frans, Nederlands en Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld - Gebaseerd op twee boeken van Dirk Bracke - Videoversie van de film: België, 2015
PPN 400369362
Thematrefwoord Benden ; Geweld ; Verliefdheid
Taal Frans