Filosofische wandelingen
Boek

Filosofische wandelingen denken over binnen en buiten door de eeuwen heen ([2015])/ Eric Brinckmann, wandelbeschrijvingen: Kees de Heer ; kaarten: Rik van Schagen ; redactie: Alexander Reeuwijk, Toon van de Put

Beschrijving van tien wandeltochten door Nederlandse landschappen, met aandacht voor de relatie tussen mens en natuur en de natuurbeleving door de eeuwen heen.

Recensie

Hoe verhoudt de mens zich tot het landschap en wat zijn de veranderingen door de eeuwen heen? Met die vragen leidt Eric Brinckmann de lezer langs tien Nederlandse landschappen en evenzoveel wandelroutes (tussen de 6 en 27 km). Per wandeling gaat hij in op een tijdvak. Zo heeft hij het over de Germaanse wildernis, de kerkarchitectuur en Moderne Devotie in de middeleeuwen, kijkt hij met ogen van de Hollandse schilders uit de zeventiende eeuw, beziet hij de wereld met de romantische blik uit de negentiende eeuw en gaat hij in op de moderne organisatie van het landschap. De kijk op de natuur verandert van gevaarlijke chaos naar controleerbaar tot maakbaar. De beleving van binnen en buiten is steeds anders en het lopen als verplaatsen, wordt wandelen voor het plezier. Brinckmann haalt vele filosofen, schrijvers en landschapsarchitecten aan, dist historische feiten op en verbindt ze met zijn eigen waarnemingen tot een veelzijdig leesavontuur. Ondanks de vele citaten, jaartallen en schakelingen vlot leesbaar. Voor iedereen die zichzelf tijdens een wandeling ook wel eens op een filosofische gedachte betrapt, maar net zo goed voor de leunstoelreiziger. Met literatuuropgave, zwart-witfoto's en kaarten.

Specificaties

Nederlands | 9789050114844 | 318 pagina's

Titel Filosofische wandelingen : denken over binnen en buiten door de eeuwen heen
Uniforme titel Filosofische wandelingen door de natuur : een denkgids voor binnen en buiten
Auteur Eric Brinckmann
Secundaire auteur Kees de Heer ; Rik van Schagen ; Alexander Reeuwijk
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Zeist : KNNV Uitgeverij, [2015]
Overige gegevens 318 pagina's - illustraties, kaarten - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789050114844
PPN 370860721
Rubriekscode 905.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Landschap; Filosofie ; Wandeltochten; Nederland
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Landschap