Wat blijft
Boek

Wat blijft gedichten ([2016])/ Adonis, uit het Arabisch vertaald door Kees Nijland en Assad Jaber ; met een voorwoord van Ahmed Aboutaleb

Gedichten van een dichter voor wie de taal zijn 'vaderland' is, die niet uitgaat van dogma's, maar van ruimte en vrijheid.

Recensie

Adonis, zoon van een arme Syrische boer, is een topdichter die de Goetheprijs verwierf, genomineerd werd voor de Nobelprijs en verschillende talen beheerst. Werkend op de velden leerde hij van zijn vader Arabische gedichten van buiten. Hij kreeg scholing en studeerde filosofie. Hij combineert Oosterse met Westerse invloeden en creëert zo een nieuw burgerschap. Wat blijft, is 'niet wat onze moordenaars zeggen' of wat 'geboren wordt in het verstand van groepen', maar geloven in 'het licht'. Opvallend zijn zijn blijvende inspiratie door zijn Syrische kinderjaren, zijn mooie, oprechte beelden, zoals 'het heden is een slachthuis/de beschaving een nucleaire oven', en de totale afwezigheid van onwrikbare 'profetenwoorden'. Zoals bij veel Arabische dichters is ook bij Adonis 'de taal' zijn 'vaderland': geen dogma's, maar ruimte en vrijheid. Voor de lezer een leerzame onderdompeling in een andere cultuur. Met een voorwoord van poëzieliefhebber Ahmed Aboutaleb. Kees Nijland en Assad Jaban zorgden voor de vertaling uit het Arabisch.

Specificaties

Nederlands | 9789491921179 | 99 pagina's

Titel Wat blijft : gedichten
Auteur Adonis
Secundaire auteur Kees Nijland ; Ahmed Aboutaleb
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Jurgen Maas, [2016]
Overige gegevens 99 pagina's - 21 cm
ISBN 9789491921179
PPN 394910400
Rubriekscode Arabisch 875
Taal Nederlands