Roofstaat
Boek

Roofstaat wat iedere Nederlander moet weten (2016)/ Ewald Vanvugt

Begin deze eeuw verscheen het ruim vijfhonderd bladzijden tellende meesterwerk 'Nieuw Zwartboek van Nederland Overzee' van historicus en publicist Ewald Vanvugt, waarin hij de geschiedenis van het Nederlandse overzeese en koloniale verleden op unieke wijze blootlegde. De volledig herziene en geactualiseerde editie van dit spraakmakende boek verschijnt onder de titel 'Roofstaat'. 0'Roofstaat' behelst de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlands- Indie ruim zestig jaar geleden. Wat begon als een essay in de 'Playboy' midden jaren tachtig is uitgegroeid tot hét standaardwerk over de gruweldaden van Nederland door de historie heenBeschrijvingen van wandaden die Nederlanders gedurende vier eeuwen hebben gepleegd in Nederlandse koloniën als Indonesië en Suriname.

Aanwezigheid

Recensie

In 2002 schreef publicist Ewald Vanvugt een zwartboek met negatieve aspecten van het gedrag van Nederlanders overzee (vanaf de zestiende eeuw). Het ging om zeeroof, verkrachting, brandschatting, opiumhandel, slavernij etc. Net als de Engelsen en Fransen traden Nederlanders vaak hard op. Vanvugt ergerde zich eraan dat figuren als J.P. Coen, P. Heyn en M. de Ruyter nog steeds op een voetstuk staan en onze musea veel kunstschatten uit Azië en Afrika bevatten. Bij hem geen positieve kijk op kolonialisme. In 2011 verscheen een sterk aangevulde tweede druk, op basis van nieuwe research. Nu ligt er een even dikke derde druk, waarvan de titel is ontleend aan Multatuli, met nog meer voorbeelden van wreed gedrag van Nederland overzee. Deze editie is net als de vorige bedoeld als naslagwerk, waaruit iedereen die kritisch staat tegenover het kolonialisme wel argumenten en feiten kan opdiepen. Het vertoont weinig samenhang, maar is beter verzorgd en rijker geïllustreerd dan de vorige editie. Vanvugt vindt dat zwarte kanten van ons verleden nog steeds worden verdoezeld, al is er een kentering merkbaar.

Specificaties

Nederlands | 9789038801278 | 856 pagina's

Titel Roofstaat : wat iedere Nederlander moet weten
Auteur Ewald Vanvugt
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nijgh & Van Ditmar, 2016 - [Amsterdam] : Top Notch
Overige gegevens 856 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Herziene, uitgebreide en geïllustreerde editie van de oorspronkelijke uitgave: Zwartboek van Nederland overzee : wat iedere Nederlander moet weten. - Soesterberg : Aspekt, 2002
ISBN 9789038801278
PPN 395436184
Rubriekscode 939.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Koloniale geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Koloniale geschiedenis