Niets
Boek

Niets ([2015])/ Frank Close, vertaling [uit het Engels]: Joost Mulder

Populairwetenschappelijke uitgave over natuurwetenschappelijke concepten van 'niets': van de presocratici tot Newton en daaraan voorbij en van quantumfysica tot quantumkosmologie en gekromde ruimtetijd.

Aanwezigheid

Recensie

Kan iets uit niets voortkomen? Deze eeuwenoude filosofische vraag staat centraal in dit populair-wetenschappelijke boek van de theoretisch fysicus Frank Close. Het natuurwetenschappelijke antwoord op deze filosofische vraag blijkt af te hangen van wat onder 'niets' wordt verstaan. In het eerste hoofdstuk behandelt Close in sneltreinvaart over het 'niets' van de presocratici via Aristoteles tot Galileo en Newton. In de hoofdstukken daarna gaat het over de 'leegheid' van atomen. Daarna gaat het over ruimte, elektromagnetische velden, de relativiteitstheorie en gekromde ruimtetijd, naar de oneindige zee van het quantumvacuüm en het Higgsveld. Wie deze termen niets zeggen, moet het boek niet gaan lezen. Het is een klein, maar moeilijk boek; Close veronderstelt redelijk wat kennis van moderne deeltjesfysica en fysische kosmologie en het is zeker niet voor beginners. Het niets blijkt uiteindelijk met alles te maken te hebben. Toch een knappe prestatie, die voor enigszins ingewijden boeiend en interessante lectuur oplevert. Deel 33 uit de serie 'Elementaire deeltjes'. Met enkele illustraties in zwart-wit, bibliografie en index. Pocketuitgave; kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789462980822 | 183 pagina's

Titel Niets
Auteur Frank Close
Secundaire auteur Joost Mulder
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : AUP, [2015]
Overige gegevens 183 pagina's - illustraties - 18 cm
Annotatie Met index, literatuuropgave - Vertaling van: Nothing : a very short introduction. - Oxford : Oxford University Press, 2009. - (Very short introductions)
ISBN 9789462980822
PPN 39380948X
Rubriekscode 504
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Niets, Het
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Wetenschap

Relaties/Serie

Elementaire deeltjes
Boek

Elementaire deeltjes (2014-...)

vol. 33
Uitgeleend