Het geheim van de laatste staat
Boek

Het geheim van de laatste staat kritiek van de transparantie ([2016])/ Paul Frissen

Politiek-filosofisch betoog over de betekenis van geheimen in het functioneren van de staat en de betekenis van die geheimen voor de vrijheid van burgers.

Aanwezigheid

Recensie

De moderne burger eist transparantie van de staat, opdat het overheidsbeleid democratisch kan worden gecontroleerd. Tegelijkertijd wenst de burger bescherming van de eigen geheimen (privacy). Deze spanning tussen geheimhouding en openheid staat centraal in dit boek van de bestuurskundige Frissen. Hij stelt de politiek-filosofische vraag naar de betekenis van staatsgeheimen in het functioneren van de staat en de betekenis van die geheimen voor de vrijheid van de burger: juist om de burger en diens recht op geheimen te beschermen, heeft de staat geheimen en geheimhouding nodig. Het betoog is gebaseerd op - en veronderstelt tot op zekere hoogte kennis van - klassieke en moderne politiek-filosofische inzichten. Ter ondersteuning van het betoog wordt ook gerefereerd aan literaire werken, in het bijzonder Dave Eggers' 'De cirkel'. Daarnaast heeft Frissen gesprekken gevoerd met 'geheimhouders': medewerkers van en toezichthouders op de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Specificaties

Nederlands | 9789089539632 | 272 pagina's

Titel Het geheim van de laatste staat : kritiek van de transparantie
Auteur P. Frissen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2016]
Overige gegevens 272 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789089539632
PPN 398090440
Rubriekscode 330.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Transparantie (maatschappij); Overheid; Politieke filosofie ; Geheimen; Overheid; Politieke filosofie ; Geheime diensten
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Transparantie (maatschappij)