Rennend door Beijing
Boek

Rennend door Beijing ([2016])/ Xu Zechen, uit het Chinees vertaald door diverse vertalers, onder redactie van Anne Sytske Keijser ; met een nawoord van Annelous Stiggelbout

Drie mannen, afkomstig van het Chinese platteland, proberen in Beijing een beter leven op te bouwen, maar komen daarbij voor moeilijke keuzes te staan.

Recensie

Drie mannen, plattelandsimmigranten, proberen het hoofd boven water te houden in Beijing. Yiding wordt opgescheept met een wildvreemd, stom meisje. Ze gaan samenleven, maar is hij echt gehecht aan haar of verdrijft hij slechts zijn eenzaamheid? Hongqi, die handelt in valse papieren, raakt verwikkeld in een driehoeksverhouding, maar het is zijn liefde voor Beijing die hem uiteindelijk de grootste problemen bezorgt. Dunhuang, een verkoper van illegale dvd's, is net weer op vrije voeten. Amper heeft hij zijn leven én de liefde weer een beetje op de rit of ze dreigen alweer te ontsporen. Helaas blijven de beloofde humor, mysterie en spanning die de lezer op de flaptekst van het boek beloofd worden uit. De schrijfstijl doet bovendien erg houterig aan en de personages blijven steken in stereotypes. En hoe schrijnend en wrang de ontknoping van het laatste verhaal ook is, bij tijd en wijle doet het sterk denken aan een soapserie. Hoewel het thema interessant zou kunnen zijn, bijvoorbeeld voor leesclubs, laat de uitvoering te wensen over. De drie verhalen weten echter wel over te brengen hoe meedogenloos en eenzaam het leven in Beijing kan zijn. Een mooie hoofdrol is weggelegd voor in rode peper gekookte vis. .

Specificaties

Nederlands | 9789044536584 | 287 pagina's

Titel Rennend door Beijing
Auteur Xu Zechen
Instelling /Confucius Instituut, Leiden
Secundaire auteur Anne Sytske Keijser ; Annelous Stiggelbout
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Geus, [2016]
Overige gegevens 287 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Paobu Chuanguo Zhongguancun. - Chongqing Chubanshe, (c)2008
ISBN 9789044536584
PPN 398486670
Genre verhalenbundel - sociale roman
Thematrefwoord Beijing
Taal Nederlands