De diamantenroof
Boek

De diamantenroof ([2016])/ Bies van Ede, Paul Post

Onderzoek naar de roof van een grote partij diamanten uit Nederland door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog en wat daarna met die buit gebeurde.

Aanwezigheid

Recensie

Meer dan 4,5 kilo diamanten roofden de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland, via het Rijksbureau voor Diamant, goed voor destijds zo'n vijfhonderd miljoen gulden. Zo ver zou het niet zijn gekomen als het aan Wim Post had gelegen, vader van een van de auteurs van dit boek. Post was werkzaam bij het Rijksbureau en alarmeerde in 1944 zijn directeuren over het ophanden zijnde transport van de diamanten naar Duitsland. Er werd niets met zijn waarschuwing gedaan. Zoon Paul Post reconstrueerde de geschiedenis van de gestolen diamanten en onderzocht wat er na de oorlog met de edelstenen gebeurde. In het bijzonder schonk hij aandacht aan een van de grootste rovers: SS'er Friedrich Kadgien. Dit boek, dat Post samen met schrijver van jeugdliteratuur Bies van Ede schreef, is het resultaat van zijn jarenlange onderzoek. Geschikt voor een breed publiek. Met afbeeldingen in zwart-wit, enkele kaders met achtergrondinformatie over bepaalde zaken uit de oorlog en fragmenten uit het dagboek dat Wim Post gedurende de oorlog bijhield.

Specificaties

Nederlands | 9789401907538 | 253 pagina's

Titel De diamantenroof
Auteur Bies van Ede
Secundaire auteur Paul Post
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Omniboek, [2016]
Overige gegevens 253 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: hoe hoge nazi's met diamanten uit België en Nederland naar Zuid-Amerika vluchtten - Met literatuuropgave
ISBN 9789401907538
PPN 398183465
Rubriekscode 689
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Oorlogsmisdadigers; Nazi's; Zuid-Amerika; 1951-1960 ; Diamantindustrie; Amsterdam; Wereldoorlog II
Trefwoord Arnhem
Bankwezen
Banken
Wereldoorlog II
Misdrijven
Oorlogsmisdadigers
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Diamantindustrie