Het opzienbarende verhaal van Robert Coombes
Boek

Het opzienbarende verhaal van Robert Coombes een 13-jarige moordenaar in Victoriaans Engeland ([2016])/ Kate Summerscale, vertaling [uit het Engels] Ernst de Boer en Ankie Klootwijk ; tekstredactie Yulia Knol ; illustraties binnenwerk Liane Payne

Het verhaal van Robert Coombes, die in 1895 op dertienjarige leeftijd zijn moeder vermoordde, een zaak die in Engeland veel beroering teweegbracht.

Aanwezigheid

Recensie

De dertienjarige Robert Coombes heeft in juli 1895 zijn moeder doodgestoken in haar slaapkamer. De misdaad werd pas tien dagen later ontdekt toen de stank van het in ontbinding verkerende lijk niet meer te harden was. De vraag bij de rechtbank is of zijn jongere broertje medeschuldig is en of John Fox, de verstandelijk beperkte vriend van de familie, die na de moord bij hen in huis was, er iets mee te maken heeft. Nauwgezet volgt de schrijfster alle procedures van de verschillende rechtbanken, de reacties van het publiek, de berichten in de kranten en de discussies over de verderfelijke invloed op de jeugd van de zogenaamde penny dreadfuls, populaire en goedkope sensatieverhalen. Het leven in het laat-Victoriaanse Londen wordt zo nauwkeurig uitgebeeld, net als dat in de Broadmore-gevangenis en het latere leven van Robert in Australië en in de Australische strijdkrachten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een buitengewoon boeiend tijdsdocument, dat leest als een spannende roman. Met illustraties, een uitgebreid notenapparaat, een register en een literatuuropgave.

Specificaties

Nederlands | 9789046820407 | 396 pagina's

Titel Het opzienbarende verhaal van Robert Coombes : een 13-jarige moordenaar in Victoriaans Engeland
Auteur Kate Summerscale
Secundaire auteur Ernst de Boer ; Yulia Knol ; Liane Payne
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nieuw Amsterdam Uitgevers, [2016]
Overige gegevens 396 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The wicked boy. - Bloomsbury, (c)2016
ISBN 9789046820407
PPN 397194269
Rubriekscode 396.63
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Coombes, Robert ; Moorden; Engeland; 19e eeuw; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Moorden