De jongen, de viool en de meester
Boek

De jongen, de viool en de meester roman (januari 2014)/ Julie Thomas, vertaald [uit het Engels] door Marian Muusse

Wanneer een getalenteerde 14-jarige jongen plotseling geen viool meer wil spelen, duikt een Spaanse dirigent in diens geschiedenis en die van de viool van diens grootvader.

Recensie

De Joodse Simon Horowitz is veertien jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Al snel komt hij terecht in concentratiekamp Dachau, hij overleeft doordat hij viool mag spelen voor de kampbeulen. Zijn familie bezat een kostbare Guarneri viool die door de nazi's meegenomen is. In 2008 woont zijn kleinzoon, de veertienjarige Daniel Horowitz, in Nieuw-Zeeland, hij is eveneens een begaafd violist. Op een dag wil hij echter niet meer spelen. De bekende Spaanse dirigent Rafael Gomez, die het talent van Daniel ziet, ontfermt zich over de jongen. Gomez heeft een idee waar de verdwenen Guameri is en vermoedt een verband met de familie Horowitz. Het gruwelijke kampleven wordt gedetailleerd beschreven. Ook het Rusland van net na de Tweede Wereldoorlog komt uitgebreid aan bod, omdat zich daar een deel van het verhaal afpeelt. Een ontroerend verhaal over grote passie voor vioolmuziek, rauw verlies en trouwe liefde. De auteur (1959) woont in Cambridge, Nieuw-Zeeland. Ze werkte zeven jaar aan dit boek naast haar werk als scriptschrijver en filmproducer. Interessant voor lezers van 'Haar naam was Sarah' van Tatiana de Rosnay en 'Het familieportret' van Jenna Blum.

Specificaties

Nederlands | 9789029724920 | 351 pagina's

Titel De jongen, de viool en de meester : roman
Auteur Julie Thomas
Secundaire auteur Marian Muusse
Type materiaal Boek
Editie Derde druk;
Uitgave Utrecht : Voorhoeve, januari 2014
Overige gegevens 351 pagina's - 22 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: 2013 - Vertaling van: The keeper of secrets. - New York : HarperCollins Publishers, (c)2013
ISBN 9789029724920
PPN 398407096
Genre psychologische roman - familieroman - oorlogsroman
Thematrefwoord Duitsland ; Wereldoorlog II ; Violisten
Taal Nederlands