Fout!
Boek

Fout! wat Hollandse Nazi-kranten schreven over Nederland, Joden en verzet : 1940-1945 ([2016])/ samengesteld door Bas Kromhout

Bloemlezing en analyse van artikelen uit nationaalsocialistische bladen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland verschenen.

Recensie

Deze selectie van artikelen uit Nederlandse nationaalsocialistische kranten in de Tweede Wereldoorlog is verdeeld in vijf thema's, die een vaste indeling hebben. Steeds volgen na een inleiding van twee pagina's door de samensteller circa tien artikelen, soms ook ingezonden brieven, waarna een onderzoeker van nu in twee pagina's daarop commentaar geeft. Zo gaat het eerste thema over de vraag of de nieuwe orde van de NSB en anderen ook echt vernieuwend was, thema drie onderzoekt het antisemitisme van het Nederlandse nationaalsocialisme en het slotthema belicht de oorlogspropaganda van de Nederlandse nationaalsocialisten, waarin de geallieerden de schuld krijgen van de Tweede Wereldoorlog. De historicus en journalist (1975), gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en vooral de daders, heeft deze selectie heel goed ingeleid en geredigeerd. Elk thema wordt van commentaar voorzien door erkende specialisten als Ad van Liempt en Jolanda Withuis en toont, soms schokkend, het nationaalsocialistisch gedachtegoed en het gevaar van rechts-extremisme. Met zwart-wit- en kleurenfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789085715146 | 132 pagina's

Titel Fout! : wat Hollandse Nazi-kranten schreven over Nederland, Joden en verzet : 1940-1945
Uniforme titel Fout! : 1940-1945 : wat Hollandse Nazi-kranten schreven over Nederland, Joden en verzet
Instelling /Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Secundaire auteur Bas Kromhout
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Historisch Nieuwsblad, [2016]
Overige gegevens 132 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met KB, Koninklijke Bibliotheek, Nationale Bibliotheek van Nederland
ISBN 9789085715146
PPN 398256748
Rubriekscode 092.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dagbladen; Nederland; Wereldoorlog II ; Tijdschriften; Nederland; Wereldoorlog II ; Propaganda; Derde Rijk ; Nationale Dagblad, Het (dagblad) ; Volk en Vaderland (dagblad) ; Storm (tijdschrift) ; Gil, De (tijdschrift) ; Zwarte Soldaat, De (tijdschrift) ; Misthoorn, De (tijdschrift) ; Waag, De (tijdschrift)
PIM Rubriek Communicatie
PIM Trefwoord Dagbladen