Van wiegendruk tot world wide web
Boek

Van wiegendruk tot world wide web bijzondere collecties en de vele geschiedenissen van het gedrukte boek ([2015])/ Marieke van Delft

Artikelen over de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland en over de ontsluiting en bestudering van het oude boek.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur, conservator van de Bijzondere Collecties van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, herzag en actualiseerde een aantal van haar boekhistorische artikelen voor deze bundel. Ze behandelt de boekgeschiedenis als wetenschap. Allereerst enkele artikelen over onder meer in Parijs gedrukte Nederlandse getijdenboeken, de persoonlijke collectie van de achttiende-eeuwse Leidse boekhandelaar Pieter van der Meersch en de 'Flora Batava', een negentiende-eeuws overzichtswerk van Nederlandse inheemse planten waarvan pas na 134 jaar de laatste aflevering verscheen. In het tweede deel van deze bundel behandelt ze nieuwe ontwikkelingen in de bestudering van bijzondere collecties: kwantitatief onderzoek aan de hand van de STCN, Bibliopolis (de digitale geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland), onderzoek naar watermerken en de rol van digitalisering voor de studie van het oude boek. In een epiloog kijkt ze vooruit naar toekomstige ontwikkelingen. Het boek is voorzien van een katern afbeeldingen in kleur, uitgebreide eindnoten, een overzicht van zowel geschreven, gedrukte als digitale bronnen en een register. Deze bundel is vooral bedoeld voor vakgenoten en serieus geïnteresseerden in de geschiedenis van het boek in Nederland.

Specificaties

Nederlands | 9789057306341 | 415 pagina's

Titel Van wiegendruk tot world wide web : bijzondere collecties en de vele geschiedenissen van het gedrukte boek
Auteur Marieke van Delft
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : WalburgPers, [2015]
Overige gegevens 415 pagina's, 32 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789057306341
PPN 384127355
Rubriekscode 684.91
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Boeken; Nederland; Geschiedenis
Trefwoord Boekgeschiedenis
Incunabelen
Boekdrukkers
Boekdrukkerijen
Boekenverzamelingen
Boekhandelaren
Geschiedenis; algemeen
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Boeken

Relaties/Serie

Bijdragen tot de geschiedenis van de Nederlandse boekhandel
Boek

Bijdragen tot de geschiedenis van de Nederlandse boekhandel (1996-...)

vol. dl. 17
Uitgeleend