Morgenland
Boek

Morgenland (2016)/ Stephan Abarbanell, uit het Duits vertaald door Marcel Misset

De Joodse verzetsstrijdster Lilya Wasserfall krijgt in 1946 de opdracht naar Duitsland te gaan om te rapporteren over de vluchtelingenkampen en een verdwenen Duitse geleerde op te sporen, maar iemand wil niet dat haar zoektocht slaagt.

Aanwezigheid

Recensie

Debuutroman van Stephan Abarbanell (1957). De Joodse verzetsstrijdster Lilya Wasserfall wordt in 1946 uit Palestina tegen haar zin naar Duitsland gestuurd om te rapporteren over de DP-camps (Displaced Persons = Joodse vluchtelingen). Daarnaast moet zij, op verzoek van zijn broer, de Duitse wetenschapper Raphael Lind zoeken. Die is door de Engelsen in Jeruzalem dood gemeld, maar hij vermoedt dat zijn broer nog leeft. Lilya start haar reis in Londen en heeft het gevoel geschaduwd te worden. Hoewel in Duitsland steeds duidelijker wordt dat iemand niet wil dat haar zoektocht slaagt, bijt zij zich vast in deze opdracht. Maar ook de Engelsen laten haar schaduwen. Lang blijft onduidelijk waarom en door wie. Haar reis wordt stap voor stap gevolgd, weergegeven in (meestal) korte zinnetjes. Er worden veel thema's aangesneden en personen beschreven, allemaal niet diepgaand, maar interessant, aangrijpend. Vlot leesbaar en spannend tot de onverwachte ontknoping, inclusief een liefdesverhaal. Over de toestand in 1946 in Engeland en Duitsland is in romanvorm niet veel gepubliceerd, ook daarom is dit boek de moeite waard. Abarbanell put hier uit vele familieverhalen, zo staan de gebroeders Scholem model voor de broers Lind. Israܱl kent hij van zijn vele reizen.

Specificaties

Nederlands | 9789056725563 | 410 pagina's

Titel Morgenland
Auteur Stephan Abarbanell
Secundaire auteur Marcel Misset
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Signatuur, 2016
Overige gegevens 410 pagina's - foto's - 23 cm
Annotatie Titelblad vermeldt: 2016, colofon: eerste druk, juni 2016 - Met literatuuropgave - Vertaling van: Morgenland. - Mu§nchen : Blessing Verlag, Öa2015
ISBN 9789056725563
PPN 40144791X
Taal Nederlands