De roofkoning
Boek

De roofkoning prins Willem III en de invasie van Engeland (2016)/ Machiel Bosman

Historische studie over de rol van stadhouder Willem III bij de Glorious Revolution van 1688, waarbij hij zijn weg vond naar de Engels troon.

Aanwezigheid

Recensie

Stadhouder Willem III bevond zich dankzij zijn echtgenote Mary Stuart in het brandpunt van de Engelse politiek. De positie van haar vader, Jacobus II, was wankel omdat hij de katholieken begunstigde. Men vreesde dat hij een geheim verbond met aartsvijand Frankrijk had gesloten. Dit leidde uiteindelijk tot een invasie vanuit de Republiek, waarbij Willem en Mary als winnaars uit de bus kwamen. Nadat Jacobus II tijdens deze Glorious Revolution de benen had genomen, werd het echtpaar in 1689 gekroond tot koning en koningin van het Britse koninkrijk. In dit boek worden de complexe politieke gebeurtenissen rond 1689 toegelicht vanuit het perspectief van de stadhouder. Het is een tijd waarin de woorden oorlog, diplomatie, intriges en roddels op ieders lippen liggen. De stadhouder wordt voorgesteld als een roofkoning die mede dankzij zijn adviseurs doelbewust zijn weg vond naar de Engelse troon. Doordat de auteur de chronologische volgorde soms loslaat en ook wat onnodige zijsprongen maakt, kost het moeite de verhaallijn op te pakken. De losse schrijfstijl maakt veel goed. Met geïllustreerde stamboom van de Stuarts en Oranjes, voet- en eindnoten. In de aantekeningen worden overkoepelende kwesties, variërend van bronnengebruik tot Willem III als sodomiet, kort aangestipt.

Specificaties

Nederlands | 9789025306038 | 267 pagina's

Titel De roofkoning : prins Willem III en de invasie van Engeland
Auteur Machiel Bosman
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2016
Overige gegevens 267 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789025306038
PPN 383795362
Rubriekscode Groot-Brittannië 944.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Engeland; 17e eeuw ; Glorious Revolution (1688) ; Willem III (prins van Oranje, koning van Groot-Brittannië)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Groot-Brittannië (Engeland)