De smalle brug
Boek

De smalle brug Japan en Nederland sinds 1600 ([2016])/ Jan de Hond en Menno Fitski

Geschiedenis van de betrekkingen tussen Nederland en Japan, aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Aanwezigheid

Recensie

De inhoud van dit kloek vormgegeven boek is opgebouwd rond voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum. In dit geval dus vooral veel fraaie prenten, maar ook gelakte kisten, penningen, porselein in vele vormen en zelfs het Erasmus-boegbeeld van 'De Liefde', het eerste Hollandse schip dat in 1600 in Japan aankwam. Er is aandacht voor de rol van de Portugezen, die veel eerder dan de Nederlanders met de Japanners handelden. Omdat bij hen het brengen van het christendom voor Japan een te grote rol ging spelen, sloten de Japanners rond 1639 hun grenzen en werden de Portugezen weggestuurd. Als enige Europese natie mocht Nederland blijven, zij het dat hun verblijf beperkt bleef tot het kunstmatige eilandje Deshima, dat met een brug aan het vasteland vastzat. De goed ingevoerde auteurs geven een prima inzicht in de vaak gecompliceerde verhoudingen met Japan. Ze hebben daarbij een goed oog voor vaak minder bekende zaken, zoals de kortstondige Nederlandse bezetting van Formosa en de Japanse gemeenschap in Batavia. Een helder geschreven en zeer informatief boek. Een waardig deel van deze uitstekende serie.

Specificaties

Nederlands | 9789460042638 | 209 pagina's

Titel De smalle brug : Japan en Nederland sinds 1600
Uniforme titel Landenreeks
Auteur Jan de Hond
Instelling /Rijksmuseum, Amsterdam
Secundaire auteur Menno Fitski
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Rijksmuseum, [2016] - Nijmegen : Vantilt
Overige gegevens 209 pagina's - illustraties - 26 cm
Annotatie Op achterkant omslag: Publicatie verschijnt in de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789460042638
PPN 398861072
Rubriekscode 939.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Koloniale geschiedenis ; Japan; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Koloniale geschiedenis