Lieve opa, ik mis je zo
Boek

Lieve opa, ik mis je zo ([2015])/ geschreven door Auck Peanstra, illustraties van Yke Reeder ; redactie/PR Mariëtte Osinga ; coördinatie/eindredactie Wouter Jongstra

Als Jesse hoort dat zijn opa dood is, heeft hij veel verdriet. Opa ligt in een kist en alle mensen die hem kenden, komen bij zijn begrafenis samen om afscheid te nemen. Klein prentenboekje met een vierregelig rijmende tekst over gang van zaken rondom een begrafenis. Vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De opa van Jesse overlijdt thuis na een val. Opa wordt in een kist gelegd in de slaapkamer. Jesse legt een tekening in de kist. Vervolgens vindt de begrafenis plaats. Op eenvoudige wijze komen het begrip dood en de rituelen rondom een begrafenis aan bod. De tekst staat in een vierregelig rijm (abcb) in gemakkelijke woorden van voornamelijk een of twee lettergrepen. Ook de tekeningen zijn heel eenvoudig; qua bv. verhoudingen en perspectief niet altijd geslaagd, maar wel sfeervol door de grove geschilderde achtergrond met de daarin de schetsmatig getekende voorwerpen en mensen. De titel verwijst naar een gedichtje voor opa. Het kleine, bijna vierkante prentenboekje bevat een voorwoord van de voorzitter van het Humanistisch Verbond en een wervende tekst van de Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding achterin. Er verscheen ook een versie over een crematie*. Deze uitgave is goed te gebruiken om de onderwerpen dood, verdriet en uitvaart met kinderen van ca. 4 t/m 8 jaar te bespreken, vanwege de identificatiemogelijkheden met het jongetje Jesse en de realistische voorstelling van zaken.

Specificaties

Nederlands | 9789082416510

Titel Lieve opa, ik mis je zo
Auteur Auck Peanstra
Instelling /Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding, Amsterdam
Secundaire auteur Yke Reeder ; Mariëtte Osinga
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding, [2015]
Overige gegevens 32 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 17 cm
Annotatie Omslag vermeldt: Begrafenis
ISBN 9789082416510
PPN 396535011
Rubriekscode 614.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Begrafeniswezen ; Rouwproces; Kinderen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Begrafeniswezen