Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland
Boek

Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland ([2016])/ V.M. Lansink en J.M. ten Broek, fotografie V.M. Lansink, J.G.C. van de Meene en R. Ankersmit

Boek met foto's van 29 buiten gebruik gestelde spoortracés in Nederland, gecombineerd met historisch beeldmateriaal, kaarten voor situering van de spoorweg met haltes, en voorzien van een toellichting over historie en huidig gebruik.

Aanwezigheid

Recensie

Wanneer een spoorlijn buiten gebruik wordt gesteld, blijven er jaren daarna nog overblijfselen te zien; zoals rails en ballast, of hergebruikte delen van spoordijken, bruggen en gebouwen. Deze relicten noemen de auteurs 'railicten; littekens in het landschap die herinneren aan de opgeheven en de deels verdwenen spoorlijn'. Verspreid door Nederland namen ze foto's van railicten van 29 lijnen of netwerken daarvan. Meestal bedoeld voor reizigersvervoer via lokaalspoorwegen, soms de rijksgrens overschrijdend. Bewust hebben ze tram-, industrie- en militaire lijnen buiten beschouwing gelaten. Op een overzichtskaart tonen ze waar deze 29 spoorlijnen lagen. Per opgeheven lijn laten ze hun foto's van de railicten zien en combineren die met historisch beeldmateriaal uit archieven, een kaart met alle haltes en een korte toelichting. Deze toelichting op de foto's bestaat uit een beknopt historisch overzicht met de belangrijkste voorvallen op/over de opgeheven spoorverbinding en van de daarmee verbonden railicten. De prachtige foto's met tekst nodigen uit om zelf op pad en onderzoek te gaan. Met bronnenoverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789462581388 | 205 pagina's

Titel Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland
Auteur Victor M. Lansink
Secundaire auteur J.M. ten Broek
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2016]
Overige gegevens 205 pagina's - illustraties - 31 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462581388
PPN 398018464
Rubriekscode 657.82
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Spoorwegen; Nederland; Geschiedenis
Trefwoord Gelderland
Achterhoek
Veluwe
Rijk van Nijmegen
Spoorwegen
Geschiedenis
Atlassen
PIM Rubriek Verkeer en Vervoer
PIM Trefwoord Spoorwegen