The Danish girl
DVD

The Danish girl ([2016])/ directed by Tom Hooper

In de jaren twintig wordt het huwelijk van de kunstenaars Einar en Gerda Wegener ernstig beproefd naarmate Einar zich steeds meer vrouw voelt.

Aanwezigheid

Recensie

Psychologisch drama van Tom Hooper (The king's speech; Les misérables) met Eddie Redmayne (The theory of everything) en Alicia Vikander (Testament of youth). Het verhaal is gebaseerd op de debuutroman van David Ebershoff (vertaald als 'Het Deense meisje'*) die is geïnspireerd op het leven van de Deense schilders Einar Wegener (1882-1931) en Gerda Gottlieb (1886-1940). De twee verhuizen in de jaren 1920 van Kopenhagen naar Parijs waar Einar als vrouw door het leven gaat en zich Lili Elbe noemt. Zijn vrouw steunt hem onvoorwaardelijk. In 1930 is Einar/Lili een van de eerste mannen die een sekseveranderingsoperatie ondergaat. De recensenten geven 2-3 sterren. Leo Bankersen (Filmkrant februari '16) geeft er 3: '(...) fraai ogende, verdienstelijk geacteerde, maar ondanks het onconventionele gegeven toch tamelijk conventioneel vormgegeven Engelstalige productie. Hooper lijkt regelmatig te twijfelen tussen psychologisch drama en een kostuumfilm waarin transseksualiteit voor leken moet worden verklaard. (...)' Zowel Vikander als Redmayne werden genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar, alleen Vikander won een Oscar.

Specificaties

Engels | 5053083063665

Titel The Danish girl
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Tom Hooper ; Eddie Redmayne ; Alicia Vikander ; David Ebershoff
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Universal, [2016]
Overige gegevens 1 dvd-video (ongeveer 119 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Gebaseerd op een boek van David Ebershoff - Videoversie van de film: Groot-Brittannië, 2015
ISBN 5053083063665
PPN 40234426X
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Transseksuelen ; Huwelijksproblematiek
Taal Engels