Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt
Boek

Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt kroniek van een verandering (april 2016)/ Albert Jan Kruiter, Femmianne Bredewold & Marcel Ham (red.)

Eerste indrukken van de effecten van de overgang van zorgtaken van het rijk naar de gemeenten.

Aanwezigheid

Recensie

Dit jaarboek 2016 bij het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken van kennisinstituut Movisie gaat over de overheveling van zorgtaken van rijk naar gemeenten. Een selecte groep auteurs geeft een unieke eerste indruk van wat na een jaar decentralisatie is bereikt. In het eerste deel brengen wetenschappers de ervaringen van burgers en professionals met de nieuwe Wmo, Jeugdwet en Participatiewet in beeld. In het tweede deel bevragen journalisten de betrokken gemeenten, welzijnswerkers en zorgbehoevenden. De auteurs beperken zich opzettelijk tot beschrijven in plaats van oordelen en tot observeren in plaats van concluderen. Dat er in de zorg nog veel fout gaat, komt volgens de schrijvers vooral door het gemis aan visie (onderbouwing) en tools (wat doen we precies?). Toch laat het boek geen negatief beeld achter. Voorbeelden van waar verbeteringen optreden, onder andere bij een instelling in Beuningen, bevestigen dat de daadkracht er is, maar een 'doorwrochte verandertheorie' ontbreekt nog. Interessant voor allen die met deze materie te maken krijgen. Bevat literatuuropgave en overzicht van auteurs.

Specificaties

Nederlands | 9789461644152 | 191 pagina's

Titel Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt : kroniek van een verandering
Auteur Albert-Jan Kruiter
Secundaire auteur Femmianne Bredewold ; Marcel Ham
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Van Gennep, april 2016
Overige gegevens 191 pagina's - 22 cm
Annotatie Verschijnt als jaarboek bij het Tijdschrift voor sociale vraagstukken - Met literatuuropgave
ISBN 9789461644152
PPN 402408047
Rubriekscode 309
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Welvaartsstaat; Nederland; Opstellen ; Nederland; Overheidsbeleid; Decentralisatie; Opstellen ; Welvaartsstaat; Nederland; Gemeentebeleid; Opstellen
Trefwoord Zutphen
Doetinchem
Overheidsbeleid
Gemeenten
Welzijnszorg
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Welvaartsstaat