Het vogelei
Boek

Het vogelei wonder van volmaaktheid (2016)/ Tim Birkhead, vertaald [uit het Engels] door Ronald Schrijber ; illustraties binnenwerk David Quinn

Specialistische studie van en tocht door vogeleieren, van buitenkant tot dooier, van bevruchting tot uitkomen van het jong. Geplaatst in historisch perspectief, van eierverzamelaars tot geavanceerde onderzoekers van nu.

Aanwezigheid

Recensie

Specialistische studie van een bijzonder interessante tocht door vogeleieren. Beginnend aan de buitenkant met kleur, vorm en structuur van de eierschaal, de vliezen, het eiwit met hagelsnoeren en - waar het om gaat - de dooier met de kiemschijf. Ten slotte het proces van bevruchting, bebroeden, ontwikkelen en uitkomen van het jong. Er blijkt veel meer te vertellen en te onderzoeken dan je zou denken. Geplaatst in het historische perspectief van hoe het allemaal ontdekt is. Met discussies over de deskundigen uit die periodes (van eierverzamelaars tot geavanceerde onderzoekers van nu). Geschreven en becommentarieerd door de auteur, die zichzelf na veertig jaar ervaring terecht een oöloog (eierdeskundige) noemt. De tekst is heel toegankelijk, want vaktermen worden uitgelegd of vertaald. Het gaat regelmatig over de zeekoet, het eigen specialisme van deze onderzoeker, hoogleraar diergedrag en wetenschapsgeschiedenis aan de universiteit van Sheffield. In Nederlandse vertaling verschenen eerder van hem: 'De wijsheid van vogels' (2008)* en 'De zintuigen van vogels' (2013)**. Bevat tekeningen in zwart-wit, fotokatern, noten, bibliografie, woordenlijst, vogelsoortenlijst (zonder paginaverwijzing) en register. Je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar een ei na het lezen van dit boek.

Specificaties

Nederlands | 9789023499244 | 320 pagina's

Titel Het vogelei : wonder van volmaaktheid
Auteur Tim R. Birkhead
Secundaire auteur Ronald Schrijber ; David Quinn
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2016
Overige gegevens 320 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The most perfect thing. - London : Bloomsbury, 2016
ISBN 9789023499244
PPN 401535703
Rubriekscode 598.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Eieren
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Eieren