The lady in the van
DVD

The lady in the van ([2016])/ written by Alan Bennett, directed by Nicholas Hytner

Episode uit het leven van de schrijver, toen een excentrieke oudere dame meer dan vijftien jaar in een bestelwagen in zijn tuin woonde.

Aanwezigheid

Recensie

Komedie van Nicholas Hytner, gebaseerd op ware gebeurtenissen, zoals beschreven door Alan Bennett*, een bekende Britse tv-persoonlijkheid. Bennett raakt in de jaren 1970 bevriend met een excentrieke oudere dame die in een bestelwagen in zijn nette buurt van Londen woont. Wanneer haar auto het vlak voor zijn huis begeeft geeft hij haar toestemming haar bestelwagen op zijn oprit te parkeren, voor drie weken. Ze blijft er tot haar dood wonen, zo'n 15 jaar later. Miss Mary Sheperd is een wonderlijke, geesteszieke dame die eigenlijk Margaret Fairchild heet. Hoofdrolspeelster Maggie Smith speelde ook de hoofdrol in het toneelstuk van Hytner en Bennett. Berend Jan Bockting (Volkskrant 21-1-'16) geeft 3 sterren: 'bescheiden portret van een eigenaardige, dolende ziel (...) Toch blijft het allemaal wat keurig (...)'. André Waardenburg (NRC 20-1-'16) deelt 4 sterren toe: 'amusant en zeer Brits (...) De redenen waarom ze een zwervend bestaan leidt, zijn aangrijpend. Toch is het een prettig lichte film, met heel veel dank aan de geweldig acterende Maggie Smith (1934).' Smith kreeg nominaties voor een Golden Globe en een Bafta.

Specificaties

Engels

Titel The lady in the van
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Nicholas Hytner ; Maggie Smith ; Jim Broadbent ; Alan Bennett
Type materiaal DVD
Uitgave [Hilversum] : Sony, [2016]
Overige gegevens 1 dvd-video (104 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Maggie Smith, Jim Broadbent. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Groot-Brittannië : BBC Films, 2015
PPN 402357248
Taal Engels