Stemmen in de oceaan
Boek

Stemmen in de oceaan op zoek naar de kracht en betovering van dolfijnen ([2016])/ Susan Casey, vertaling [uit het Engels]: Marja Kooreman

Onderzoek naar dolfijnen, hun gedrag en intelligentie, de eeuwenoude fascinatie van de mens voor deze zoogdieren, en de diverse bedreigingen voor de soort.

Recensie

De auteur (journaliste, schrijfster van de bestseller 'The devil's teeth') reist, na haar ervaring met het zwemmen met wilde dolfijnen, de wereld over om erachter te komen waarom dolfijnen de mens zo aanspreken. Na een toelichting over dolfijnensoorten en de proloog wordt in elf hoofdstukken duidelijk dat deze hoogintelligente dieren aanbeden en vereerd worden, maar ook meedogenloos, gruwelijk worden afgemaakt voor het vlees en de handel met zeeattractieparken, waar ze in gevangenschap al snel sterven of een treurig leven leiden. De lezer krijgt de kant van de wetenschappers, de activisten, de handelaren en de vereerders te zien en kijkt mee door de ogen van de auteur. Hoe de Minoërs in Griekenland 3800 jaar geleden de dolfijnen vereerden, maar hoe vandaag de dag de dieren zwaar te lijden hebben van vervuiling en geluid (sonar, onder andere marine) zijn harde feiten die wakker schudden. Een boeiend en zeer indrukwekkend boek, dat, zonder illustraties, de lezer laat genieten, rillen en huilen, en dat op het laatst toch nog een vleugje hoop meegeeft. Voor natuurliefhebbers en realisten. Met bibliografie van boeken, beeldmateriaal en organisaties (met websites).

Specificaties

Nederlands | 9789024571437 | 335 pagina's

Titel Stemmen in de oceaan : op zoek naar de kracht en betovering van dolfijnen
Auteur Susan Casey
Secundaire auteur Marja Kooreman
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Luitingh Sijthoff, [2016]
Overige gegevens 335 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Voices in the ocean. - (c)2015
ISBN 9789024571437
PPN 405486553
Rubriekscode 598.91
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dolfijnen
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Dolfijnen